Традиционална додела награда младим талентима

НА ХИПОДРОМУ ОДРЖАНЕ ТРАДИЦИОНАЛНЕ КОЊИЧКО-КАСАЧКЕ ТРКЕ
11.10.2022.
Нова игралишта за децу и полигон за псе
12.10.2022.
НА ХИПОДРОМУ ОДРЖАНЕ ТРАДИЦИОНАЛНЕ КОЊИЧКО-КАСАЧКЕ ТРКЕ
11.10.2022.
Нова игралишта за децу и полигон за псе
12.10.2022.
Уочи свечане седнице Скупштине града Лесковца поводом обележавања празника, Дана ослобођења у Другом светском рату, традиционално је одржана додела награда младим талентима.
Подршка најуспешнијим младим Лесковчанима се у континуитету спроводи деценију, након реоснивања Фонда 2013. године, који је први пут на иницијативу градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића основан 2008. па угашен од стране тадашњег руководства града. До сада, овим путем новчане награде су отишле у руке 4640 младих и у ту сврху издвојено је преко 125,7 милиона динара. Данас је награду преузело 140 младих сса укупним улагањем од 3,9 милиона динара.
Честитке поводом остварених успеха данас им је упутио градоначелник Цветановић. Нагласио је да су они понос свог града и нада за сигурну будућност:
„Поносан сам што сам данас у вашем друштву. Слика која данас одлази из Лесковца је слика великих успеха, огромног поноса и пуних срца ваших родитеља, професора, ментора, читавог града. Међу вама ја видим будуће носиоце просперитета нашег Лесковца и наше дивне Србије. И видим да нам је та будућност загарантована јер ће остати у најбољим, вашим рукама.
Данас своја имена у историју носилаца награда Фонда уписује 140 младих и за то је град издвојио 3,9 милиона динара. Ово је најбоље могуће улагање новца свих грађана, али новац је ту споредан... Оно што је доминантно је уписати своје име у историју. И то треба да буде подстрек вашим друговима и другарицама, да се угледају на вас."
„Како је Лесковац, током претходних година снажио, тако је снажила и та подршка вама који сте наш понос, наша узданица и будућност. Већ од наредне године, за текужу школску годину повећаћемо износ новчаних средстава која вам додељујемо, а највећа сума, 100 хиљада динара, ће припасти студентима са просечном оценом 10.00“ – најавио је градоначелник Цветановић.
У име награђених обратили су се Марија Јовановић, студент Медицинског факултета у Нишу, Лазар Петровић, студент Правног факултета у Нишу и Марко Перуновић ученик Средње економске школе и полазник Петнице.
Марија Јовановић се захвалила на подршци коју град Лесковац на челу са градоначелником пружа младима и нагласила:
"Желим да једног дана постанем признат и успешан лекар који ће са поносом носити порекло овог града. Драго ми је да је у овим јако тешким и кризним тренуцима неко имао слуха и жеље да помогне нама младима,уложи у наше образовање и сетио се да смо ми веома важна карика друштва. Још један доказ да се упорност и рад исплате су многе манифестације као што су октобарска и светосавска награда,умрежавање студената и многе друге,на којима се наградјују и стимулишу успешни млади људи. Прошле године сам као носилац Вукове дипломе,средње медицинске школе у Лесковцу,са својим колегама исла на вишедневну екскурзију у организацији града."
Лазар Петровић је младима поручио да не забораве подршку свог града, људи и институција и казао:
"У времену које је иза мене имао сам срећу и прилику да разговарам, учим и усвајам знања од многих људи које сам сматрао битним и важним за конкретан период мог живота. Различите државе, културе и системи који су ме брусили и ширили моју личност и перспективу били су од непроцењиве важности за изградњу мене као личности каква сам данас. Ипак, колико год земаља обишли, колико год људи упознали и колико год лепших, блиставијих и мистичнијих ствари будете видели и спознали, запамтите једно – Морате знати, ко сте и одакле потичете." Градоначелник је Лазару понуди да ради у његовом кабинету.
Марко Перуновић је цитат Џона Кенедија прилагодио и поручио младима да се запитају шта могу учинити за себе уз напомену да ће им град сигурно бити подршка и рекао:
"Свако од нас добро разуме колико је било потребно залагања, одрицања и жртве како би постигли све досадашње успехе. Ипак знали смо да су сва наша одрицања вредна. Да можемо издржати неиздрживо, и да својим коментарима нико не може да нас уплаши, схватили смо да је једино од чега треба да страхујемо управо сам страх. Будућност припада онима који се за њу припремају данас. Тако да они који су данас одлучили да пођу путем учења, образовања, напорног и преданог рада, сутра ће бити они који ће представљати предмет интересовања нових генерација младих са истим сновима о којима ми данас сањамо."
Поделу награда су након градоначелника наставили Лазар Петровић, као и чланови Градског већа Бранкица Стаменковић, Јелена Станковић и Стефан Китановић.