СВЕЧАНА СЕДНИЦА ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА ЛЕСКОВЦА

Турнир у женском фудбалу
11.10.2022.
НА ХИПОДРОМУ ОДРЖАНЕ ТРАДИЦИОНАЛНЕ КОЊИЧКО-КАСАЧКЕ ТРКЕ
11.10.2022.
Град Лесковац је данас, у сали Народног позоришта, уз присуство добитника Октобарских награда, одборника у Скупштини града, бројних гостију, градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића, председника Скупштине мр Александра Ђуровића, представника локалне самоуправе, обележио свој празник – Дан ослобођења у Другом светском рату.
Седамдесетосмогодишњица овог значајног догађаја за Лесковац обележена је и Свечаном академијом са пригодним програмом у оквиру којег је наступили Дечји црквени хор „Бранко“, чији чланови су извели химну „Боже правде“, Ана Стојиљковић, професор Медицинске школе. Поред њих приказан је филм о граду Лесковцу, исечци из филма и серије „Било једном у Србији“, камерни оркестар „Аморозо“ се побринуо за атмосферу приликом окупљања гостију, а програм су водили глумица и директор позоришта, Петра Димитријевић и Драган Марјановић.
Свечану седницу отворио је председседник Скупштине Града Лесковца, мр Александар Ђуровић, честитао празник, поздравио све присутне и упутио честитке овогодишњим добитницима награда.
Поздравну реч дао је градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић. У свом обраћању он се дотакао реализованих пројеката у претходних годину дана, капиталних пројеката који се реализују у граду, говорио о младима, подршци пољопривредницима и свим друштвеним областима.
„Лесковац данас има једно ново лице, достојно свих грађана Лесковца, лице у које смо уткaли нове инвестиције, нова радна места, километре нових путева, школе, подигли ниво пружања здравствених и социјалних услуга на виши ниво, енергетску ефикасност, еколошку свест, реализовали и друге значајне активности највише захваљујући подршци наше државе на челу са председником Александром Вучићем. У њему се боље и безбрижније живи јер испуњавамо обећања - наше речи нису празне, поткрепљене су делима, а дела увек говоре више од речи.“
Цитирајући Доситеја Обрадовића градоначелник је рекао да је град посвећен навикавању деце и младих на добро. Подсетио на уручење ауто-седишта, помоћ породиљама, набавку уџбеника за и све ученике чији су родитељи корисници социјалне помоћи:
„ У текућој години посебна пажња посвећена је инвестиционим активностима, текућим поправкaма и одржавању школских објеката, као и набавци опреме, те ограђивању школа и успостављању система грејања. Јуче смо из буџета определили 600 хиљада динара како бисмо Музичкој школи поклонили још једну професионалну хармонику марке Пиђини, којом ће додатно унапредити квалитет наставе, а знате и да константно, у претходних десет година поклањамо инструменте овој школи, што пре није бича пракса. Изграђени су терени у оквиру школе у Брзи и Медицинске школе. Ове инвестиције је финансирао Град са преко 48 милиона динара.
Важно је, и морам да истакнем да смо вишегодишњи дуг од 60 милиона динара за основно и средње образовање за испоручену топлотну енергију према ЈКП Топлана, који смо наследили и измирили у потпуности, као и да смо свим васпитачима, према препоруци Владе Србије, ове године исплатили једнократну помоћ у износу од 10 хиљада динара, укупно 3,7 милиона динара, док све остале обавезе измирујемо редовно и на време.“
О унапређењу привредне климе градоначелник је нагласио да компаније Јура, Џинси, Аптив, Фалке, Аутостоп, Терастил, упошљавају преко 11 хиљада људи, и да се очекује и отварање нове турске компаније Еренли, са улагањем од 16 милиона евра која ће запослити још 338 нових радника. Поред иностраних, поменуо је и локалне компаније попут Статовца, Прима Нове, компаније Младост, ДИТС, као и симболе града Сајам, Аква парк, хотел Лесковац...
„Све ово потврђује да je Лесковац данашњице град градилишта, инвестиција, свеукупног развоја, град који је решен да у потпуности искористи своје потенцијале. Тренутно је 16 активних градилишта на територији нашег града“ – нагласио да је градоначелник и додао да се пројекат Управљање отпадним водама града Лесковца вредан 26 милиона евра приводи крају, нагласивши да изградња Линије воде вреди 10,4 милиона евра, Линије муља 497,5, колектора који су претходници уништили а ово руководство изградило са 464 милиона динара и ОРИО програм који ће се финансирати са 8 милиона евра од стране Холандије и још 10 милиона евра од стране Владе Републике Србије.
Осврнуо се и на радове на згради Опште болнице Лесковац, рекао да је град Лесковац за надзор и пројекат уложио 100 милиона динара, за радове на реконструкцији унутрашњости главне зграде болнице који су вредни 4,5 милијарде динара и подсетио да је до сада у уређење уложено око 5 милиона евра, као и да болница пружа услуге становницима Јабланичког округа, дела Пчињског и Косова и Метохије.
Поред болнице говорио је и о радовима на градском стадиону, инвестиција вредна 2,5 милијарде динара, уз очекивање да ће радови бити завршени пре рока уколико временске прилике дозволе.
„Све што радимо, радимо за добробит свих грађана Лесковца, и наилазимо на потврде нашег рада, стога ми је била изузетна част када су ме колеге именовале за председника Сталне конференције градова и општина. Ове године сам, по функцији, именован и за председника Мреже асоцијација локалних самоуправа Југоисточне Европе (НАЛАС). Током ове године, имао сам ту част да два пута боравим у Бриселу и представљам наш град и читаву Србију. С обзиром на то да сам у управном одбору НАЛЕД-а, недавно сам боравио на Белом двору у оквиру Септембарског сусрета, када сам проглашен Најчланом Наледа из редова локалних самоуправа. Подсетићу вас и на признање Бели Анђео које ми је, након принцезе Јелисавете Карађорђевић, уручено због свих пројеката и резултата остварених у циљу развоја и просперитета Лесковца. Када сам поменуо Налед, морам да се дотакнем и БФЦ клуба. Завршени су избори где је од 26 градова у конкуренцији са Нишом, Шапцем, Крагујевцем и Зрењанином, Лесковцу тј. мојој маленкости припао највећи број гласова, 81“ – казао је градоначелник Цветановић.
На крају обраћања градоначелник је прочитао почетна слова имена Лесковца уз епитете који красе наш град:
„Л – леп, диван град, који из дана у дан постаје све лепши,
Е - енергичан, борбен, град који напредује,
С – стабилан град светле будућности,
К – креативан, инспиративан,
О – одговоран град у свим друштвеним сферама,
В – вредан, јер га таквим чине људи који живе у њему,
А – ажуран у сваком смислу, све обавезе редовно се измирују, и
Ц – цењен у земљи, али и шире.“
Свечана седница је протекла у знаку овогодишњих добитника Октобарских награда. Деветнаест појединаца и организација је данас ступило на сцену позоришта како би преузели заслужена признања. Новчане награде отишле су у руке Уроша Живановића, пливача ПК Дубочица, Душана Величковића тренера истог клуба, Нине Станисављевић, најтрофејније пливачице поменутог клуба и града и свештеника Српске православне цркве Далибора Стефановића.
Октобарска награда – Похвала ће од ове године красити полице три основне школе на територији града „Бранко Радичевић“ у Брестовцу, Бора Станковић у Губеревцу и Бора Станковић у Бунушком Чифлуку, дечјег црквеног хора „Бранко“, компаније „Статовац“. Када је реч о појединцима, заслуге за уручење Похвале остварили су учитељи ОШ „Светозар Марковић“ Татјана Стојковић, Оливера Ђорђевић и Момчило Стојковић, Зоран Вукашиновић секретар Скупштине града Лесковца, пуковник Срђан Благојевић, проф. др Миодраг Коцић, проф. др. Сузана Ђукић, проф. др Соња Шалингер.
Највеће признање додељено ове године је Октобарска награда Медаља уручена Јавном предузећу Путеви Србије и проф. др Стојану Раденовићу.
У име ЈП Путеви Србије и директора Зорана Дробњака признање је примио Мирко Стефановић, заменик Одељења Ниш. Он је свима честитао Дан града, захвалио се локалној самоуправи града Лесковца на овом значајном признању и истакао да је сарадња коју ЈП "Путеви Србије" има са градом Лесковцем изузетно продуктивна. Посебно се захвалио ЈП "Урбанизам и изградња", јер без узајамне сарадње између ових јавним предузећа, град Лесковац не би био оволико успешан и просперитетан.
Проф. др Стојан Раденовић, професор Машинског факултета у пензији, у свом обраћању најпре је нагласио да му је пролазак поред лесковачке Гимназије, која је данас много уређенија и модернија, евоцирао успомене на прве сусрете с математиком као науком. Присетивши се својих ученичких дана, професор Раденовић је навео и да му је изузетна част што је добитник престижног признања какво је Октобарска медаља, али и да у овом дану морамо да се сетимо свих жртава које су своје животе положили да бисмо ми данас били овде где јесмо.
Свечаној седници претходило је отварање два дечја игралишта у Лесковцу чиме је настављена традиција локалне самоуправе да у част овог дана промовише значајне пројекте везане за све друштвене области. Прошле, 2021. године отворен је први затворени тржни центар у граду „Сајам“, а претходних, празник града је увеличало отварање Лидл-а, отварање компаније Терастил и ширење капацитета.
Дан је настављен традиционалним Коњичким тракама, а у вечерњим часовима за све посетиоце биће концерт Милице Павловић на тргу.
Поводом добијања Похвале огласио се и намесник лесковачки протојереј Далибор Стефановић:
"Ви ме награђујете за служење ближњима кроз помоћ духовну и материјалну, а ја вам кажем да све што добро учинисмо Божије је, од Бога је, Божији је дар. Јер: „Сваки добри дар и сваки савршени поклон одозго је, силази од Тебе Оца Светлости“. И заиста Он је тај који нас надахњује, Он је тај који чини и да хоћемо и да можемо, Он је тај који чини све у свему. Зато се нећемо гордити оним што смо учинили, већ ћемо бити благодарни Богу на дару. Речено је: „И када учините све мислите да сте непотребне слуге и да сте учинили само оно што сте били дужни учинити“. Ако у неком тренутку помислимо да смо достигли одређену висину, тог тренутка смо се унизили, пали, тог тренутка смо стали, чак кренули да назадујемо. Ако о себи мислимо скромно, да увек можемо и више и боље, никада нећемо стати, већ ћемо увек напредовати. Бог нас кроз Цркву, кроз Свето Јеванђеље и Свете оце учи: „Будите милостиви као што је милостив Отац ваш Небески, учи нас да су „Блажени милостиви јер ће бити помиловани“, учи нас томе да је „Блаженије давати него ли узимати“. И заиста када се даје од љубави, од доброте, од знања, од имања, човек се осећа се блажено, а још, што год дато од љубави – умножава се. „Ко другоме даје Богу позајмљује, а Бог му стоструко враћа“."

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *