Иштван Паштор и делегација Мађарске посетили Лесковац

Дани јагоде у Карађорђевцу
01.06.2022.
Одржана манифестација „Дани лесковачке мућкалице“
01.06.2022.
Дани јагоде у Карађорђевцу
01.06.2022.
Одржана манифестација „Дани лесковачке мућкалице“
01.06.2022.
Лесковац је данас на челу са директором привредне коморе Горано Јовићем и својим сарадницима угостио делегацију Мађарске.
"Поштовани медији хвала пуно што сте овде са нама. Желим да вам представим наше госте. Ово је историсјки тренутак за град Лесковац, за југ Србије. После отварање канцеларије која је почела да служи својој сврси, данас су са нама овде врло битни гости који нам дају подршку у целој овој причи која се заснива на политичким сада и економским односима између републике Србије и Мађарске. Хтео бих да вам представим и поздравим моје госте:
  • Др Атила Пинтер амбасадор Мађарске
  • Иштван Паштор председник скупштине аутономне покрајине Војводине
  • Атила Галамбош председник комитета за западни балкан привредне коморе Мађарске
  • Кароли Роберт Шезер економски аташе у амбасади Мађарске у Београду
  • Проф доктор Милан Радуновић почасни конзул мађарске у Крагујевцу
  • Милоје Брановић почасни конзул Мађарске у Нишу .
 
Атила Галамбош
Хвала вам много да могућности. Веома се радујем што смо поново овде у Лесковцу. Можете видети како су лепо оспособили канцеларију директор Јуловић заједно са господином директором Симпа. Ово је први дан када је ова канцеларија испуњена животом јер ће Мађарске и Србске компаније данас имати овде „би ту би“ састанке и то је у ствари и циљ да компаније сарађују.
Желео бих да свима укажем на да смо у овом тренутку овде у Јужној Србији и пробијамо путеве заједно. Чврсто сам убеђен да је овде изузетно тло за мађарске инвестиције. Како је господин Јовичић рекао постоји конкретни пројекти и веома бих се радовао када би с времена на време могли вама представницима медија да представљамо нове и нове резултате. За кратко време смо радили много, прошле године смо почели а сада седимо овде. Посебна захвалност господину Паштвор Иштвану и господину амбасадору Питеру Атили  што овде доприносе присуство почасних конзула. Посебно поштујем почасне конзуле зато што сам и ја један од њих, али овде је реч о томе да различите статусе и различите позоције треба ујединити да би настали конкретни резултати. Присуство званичника и одлука владе да регију Јужне Србије сматрају погодном за инвестиције значајне за даљи развој, такође се уз то могу додати различити билатерарни односи између две земље. Имамо различите платформе на којима можемо остварити наше идеје. Ја сам предузетник, волим посао и да радим и зато сам се јако брзо разумео са директором Јовићем и градоначелником општине Лебане. Радимо свој посао, спроводимо све  што нам је обезбедила локална власт, тако да се надам да ћемо се ускоро срести на једном сличном догађају где ћемо моћи да вас обавестимо о новим резутлатима. Комитет за балканске послове Мађарске привредно коморе заједно са овдашњом привредном комором отворио овај привредни пулт, и уопште у самом имену је „Комитет западног балкана“ дакле кроз сам Лесковац желимо да искористимо ту Географску позицију и да се повежемо са осталим земљама. Тако да ћемо имати посла и хвала вам!
Др Атила Пинтер амбасадор Мађарске
Поштовани како је рекао директор, политички односи између Србије и Мађарске су на највишем нивоу у историји. Ови сјајни политички односи се огледавају у економским односима. Сваке године смо имали нове рекорде у билетирарној робној размени. Прошле године смо имали 3,8 милијарде еура у нашој робној размени, надам се да ове године можемо да повећамо тај број.
Од 2018. Мађарска влада иницирала је два инвестициона пројекта Западног балкана, захваљујући овим напорима више од 20 мађарске фирме добило је подршку од мађарске владе за инвестиције у Србији. Наша влада и будуће биће отворена да обезбеди подршку за заинтересоване мађарске фирме за инвестицију у Србији. Тражио сам од директора и његових сарадника да размишљају о томе како могу мађарске фирме да дођу у Лесковац и околину. Што се тиче наше сарадње са овим регионом, данас су са нама два конзула из Ниша и Крагујевца. Они су били наши први конзули у Србији. Још једном захваљујем се вашем гостопримству господине директоре и надам се да ћемо у будуће наставити ову добру и успешну сарадњу.
Иштван Пастор председник скупштине Војводине:
Велики поздрав свим, захваљујем се на позиву и гостопримству. Пре две деценије сам био у овом крају, надам се да ће овај период ретког доласка са овим даном бити окончан. Изузетно је храбар потез директора Горана Јовића и његових сарадника, да су се ухватили у коштац са овим изазовом организовали овај састанак. Да је то тако једноставно свака комора би нешто слично радила, пошто није само је то овде случај. Има ту мало егзотике, без обзира на све, ризик и улог је влики. Сваки од њих улаже своје име, презиме, своју професију и животни пут. Али је то истовремено и потврда озбиљности и потврда уверења да је све ово могуће.
Мађарска је Србији трећи спољно трговински партнер у свету, а у Европи други. То да је неко рекао пре 20 година нико у то не би веровао. Мислим да има шансе да Мађарска постане први у европској унији.  То може да се постигне само ширењем бизниса. Ако је онолика привреда овде радила и Лесковац са правом назван „малим Манчестером“, то значи да је овај крај, да су ови људи способни спреми и да им је напредак у генима, онда ништа друго није потребно сем повезивање паметних и вредних људи. Ми смо у протеклим годинама нагомилали велики капитал у Војводину, а зашто се то не бих проширило и на остале делове Србије. Мислим да је заједнички интерес свих нас да искористимо све те потенцијале и будемо што успешнији.