Фирма ХСВ из Власотинца донирала санитетско возило Установи за одрасле и старије

Представљање туристичке понуде града Лесковца на Београдском манифесту
30.05.2022.
ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОСЕТИО УПРАВУ ПУ „ВУКИЦА МИТРОВИЋ“
31.05.2022.
Представљање туристичке понуде града Лесковца на Београдском манифесту
30.05.2022.
ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОСЕТИО УПРАВУ ПУ „ВУКИЦА МИТРОВИЋ“
31.05.2022.
Власотиначка фирма ХСВ поклонила је данас Установи за одрасле и старије санитетско возило.
Све присутне је поздравила ПР ове установе и свим присутнима пожелела добродошлицу. Такође присутне новинаре и здравствене раднике поздравио је градоначелник града Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић речима:
„Установа за одрасла и старија лица је у склопку пројекта Министарства здравља добила ново санитетско возило које је опремљено модерном медицинском опремом неопходном за хитније и конфорније збрињавање пацијената и корисника. Ово возило ће пуно значити установи које се брине о нашим старијим суграђанима, јер ће транспорт корисника до здравствених установа бити знатно лакши и бржи.
Иначе Министарство за рад, социјална и борачка питања је пре пет година донирало санитетско возило за превоз пацијената, али ће ова донација ову услугу знатно унапредити. Вредност донације од 4.2 милиона динара је показатељ да Влада републике Србије посвећује пуну пажњу становништву у трећем добу. Та подршка је континуирана и захваљујући њој смо 2017. године реконструисали зграду у којој се данас налазимо где је Влада републике Србије преко канцеларије за јавна улагања уложила 62,2 милиона динара. Додатно је Лесковац уложио 5,6 милиона динара за замену столарије, поред тога смо 7 милиона уложили у боравак за старе. Из буџета града се финансирају трошкови услуге, која пружа Установа за старија и одрасла лица попут услуге геронто-домаћице. Могу да кажем да од 2016. године град Лесковац је издвојио 16,4 милиона динара, а средства се издвајају и за материјалне трошкове клуба за старије и одрасле и за те намене смо од 2013.  дали до сада 50.4 милиона динара. Чињеница је да је ова установа као и упошљеници заиста заслужују похвале јер су као други у земљи добили лиценцу за обављање делатности. Лиценцу је дало Министарство за рад, социјална и борачка питања, којим је утврђено да ова установа испуњава све услове за пруђање допунског смештаја одраслих и старијих особа. Они се баве захтевним, хуманим и веома тешким послом за који је поред стручности који сви они имају, потребно много љубави, стрпљења и велика одговорност. Ова установа зато има добру репутацију, на моје питање корисницима ове установе да ли им је нешто потребно, одговорили су да им не треба ништа и да имају све што им треба. Ми ћемо се трудити да наставимо овим интезитетом и да људи који су стварали Лесковац, радили марљиво уживају у трећем добу.
Хсв фирма је такође донирала возило за бубрежне болеснике у вредности око 34 хиљада евра.“
„Пре свега желим да се захвалим мом пријатељу а нашем Градоначелнику што нам је данас увеличао дан и поделио радост због доласка новог санитетског возила. У складу са закључком Владе републике Србије Министарство здравља је рализовало пројекат „Хитан одговор Србије на ковид 19“ где су сви Геронтолошки центри у Србији добили санитетска возила. Возило је нашој установи дато на коришћење средином месеца априла. То је санитетско возило марке Ситроен које је потпуно опремљено.
Пре пед година од ресорног министарства добили смо још једно санитетско возило марке Опел. Патологија наших корисника у задњих десет година се знатно променила и да су због тога ова санитетска возила изузетно значајна за нас. Свакодневно одвозимо наше кориснике до Дома здравља на специјалистичке прегледе а исто тако и до Опште болнице у Лесковцу односно Клиничког центра уколико је то потребно.  Овако нашим корисницима омогућавамо бољи и бржи транспорт до жељене дестинације.
Наша установа има 180 лежајева, задњих неколико година ми свакодневно збрињавамо 190 особа. Листа чекања код нас је од 20-50 потенцијалних корисника. И нажалост више не можемо да збрињавамо корисника на територији целе Србије већ смо се везали само за  Јабланички и Пчињски округ. Све ово указује да има све више и више потребе за оваквим установама и смештајем. Код нас има највише полузависних и зависних корисника тако да су две трећине ове установа претворене у стацинарни цмештај.  О овим корисницима који не могу сами да брину о себи, брине наше здравствено особље. Ми имамо два лекара, од којих је један специјалиста интерне медицине, један лекар опште праксе, 14 сестара односно техничара и 26 неговатеља. Они свакодневно брину о корисницима и омогућавају да они свакодневно имају добру, општу и здравствену негу. Захваљујем се свим упошљеницима, поготово здравственим радницима зато што својим залагањима успевају да нашим корисницима обезбеде бољи и удобнији живот. Још једном велико хвала градоначелнику", рекла је дугогодишња директорка овог предузећа.