КРИТИКЕ ОПОЗИЦИЈЕ БЕЗ КОНКРЕТНИХ ПРЕДЛОГА

Jelena Spiric: Gosp. Vučiću, kako objasniti deci da je vašoj stranci važniji predizborni marketing od njihovog smeha
19.11.2023.
Котларница у насељу Дубочица од данас и на гас
20.11.2023.
Jelena Spiric: Gosp. Vučiću, kako objasniti deci da je vašoj stranci važniji predizborni marketing od njihovog smeha
19.11.2023.
Котларница у насељу Дубочица од данас и на гас
20.11.2023.
За 2023.годину град Лесковац је поставио рекорд када говоримо о висини буџета. Оно што је још битније, тим путем се наставља па је тако планирани буџет за 2024.годину дефинитивно највећи буџет града Лесковца.
Од дежурних критичара смо редовно слушали како је буџет који планирамо неостварив и пренапумпан. Међутим, време све покаже. Тако и сада, званични извештаји су показали да се у Лесковцу одговорно управља буџетом и остварују резултати који су за друге били недостижни.
Док су други управљали градом буџет Лесковца износио је око 3 милијарде (конкретно 2012.године). Градска каса није била празна, већ је била у великом минусу - дуг 2 милијарде динара, кашњења у платама, запуштена јавна предузећа...
Довољно је само да упоредите:
2012.година – висина буџета 3 милијарде, уз то 2 милијарде дуг.
Данас – висина буџета је преко 6,5 милијарди, сваког дана преко 700 милиона на рачуну града у плусу, а уз то немамо ниједан једини кредит.
Године 2012. када су неки други имали одговорност узет је кредит од 5 милиона евра, а данас Лесковац нема кредитних задужења. Ми смо кредите вратили раније и немамо обавезе ни према једној институцији.
Сад вам је јасно зашто би појединци по сваку цену на власт.
Град уочи буџетске 2024.године спроводи јавно анкетирање односно јавну расправу о избору приоритетних пројеката. Учешћем у јавној расправи и слањем предлога, грађанима је дата могућност да сами изнесу своје идеје и да лично дају предлоге – шта мисле да је потребно.
Заиста је било квалитетних предлога и идеја, које и даље пристижу. Зато се захваљујемо свим грађанима на издвојеном времену и уложеном труду, јер је граду од изузетног значаја њихово мишљење, сугестије и предлози. Од дежурних критичара, осим мишљења да ништа није добро, није стигао ни један једини конкретан предлог. А то су људи који су иначе гласали против повећања плата, против повећања пензија, против једнократне помоћи за децу до 16 година, против повећања субвенција за пољопривреднике, против додатних средстава за лечење од ретких болести и лечење у иностранству и против многих одлука које су јако важне. Лесковац је срећан, Србија је срећна, што се такви назовимо људи не питају и не смемо дозволити да се питају они који су против бољег и квалитетнијег живота за наше суграђане.
Предлог буџета за 2024.годину омогућиће да се у наредној години у Лесковцу уради још више. Један део средстава опредељен је за установе којима је новац потребан да реализују своје активности, било да je реч о култури, спорту или образовању. Никад више новца није издвајано за ове области (подсећамо да се за спортске клубове 2012.године издвајало 18 милиона, а 2023.године издваја се 155 милиона динара, уз пројекцију за 2024.годину на износ од 175 милиона динара).
Највећи део средстава биће усмерен на инфраструктуру и побољшање услова живота у нашем граду. Наравно, следи повећање плата у јавном сектору, повећање минималне зараде, повећање пензија и то процентуално највеће до сада. Буџетирани су и пројекти везани за унапређење заштите животне средине и екологију, за унапређење енергетске ефикасности, за здравство, омладину, као и за све области од значаја за побољшање квалитета живота.
С друге стране, имате људе који су били на функцијама и који су имали прилике да доносе битне одлуке, а после којих је остала празна каса. Они нама сада говоре како је тада било боље. Није све идеално, али се сваког дана боримо да буде све боље и ако нам грађани дају поверење на предстојећим изборима наставићемо са побољшањем квалитета живота јер Лесковац не сме да стане, јер Србија не сме да стане.