МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ И ГРАДОНАЧЕЛНИК ЦВЕТАНОВИЋ ПОСЕТИЛИ ИЗЛОЖБУ УДРУЖЕЊА ЗА ПОМОЋ МНРО

ТРАДИЦИОНАЛНИ ПРИЈЕМ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ
03.12.2022.
ПРИЈЕМ ЗА СТЕФАНА МИЛЕНКОВИЋА И КАМЕРНИ ОРКЕСТАР АМОРОЗО
03.12.2022.
ТРАДИЦИОНАЛНИ ПРИЈЕМ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ
03.12.2022.
ПРИЈЕМ ЗА СТЕФАНА МИЛЕНКОВИЋА И КАМЕРНИ ОРКЕСТАР АМОРОЗО
03.12.2022.
Након обиласка СРЦ Дубочица министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић су посетили изложбу ликовних радова Удружења за помоћ МНРО и корисника Дневног боравка дуга под називом „Сањајмо боје, није важно да л’ су моје или твоје“ у холу Лесковачког културног центра.
Ивана Лабовић Петровић, секретар Удружења, је данас казала:
„Пуно је примера позитивне праксе на које ми као друштво можемо бити поносни, а ова данашња манифестација управо је једна од њих. И ове године поводом обележавања 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, Удружење за помоћ МНРО Лесковац реализује програмске активности које имају за циљ афирмацију креативности и стваралаштва особа са сметњама у интелектуалном развоју, а којима желимо послати поруку да су управо различитости те које све чине бољим, лепшим и богатијим местом за живот.“
„Данас имамо прилику да видимо креативне радове ментално недовољно развијених особа, који су без обзира на све потешкоће у развоју, пуни маште, креативности и љубави. На нама је да нашим суграђанима са посебним потребама побољшамо квалитет живота и омогућимо им да развијају различите вештине, да буду што самосталнији и укљученији у друштво. Град Лесковац годинама уназад помаже рад Удружења за помоћ ментално недовољно развијених особа, а финансијски је подржао и овогодишње пројекте са 4,6 милиона динара. Још 6,5 милиона динара су Град и Министарство ове године определили за функционисање дневног боравка за младе и одрасле са сметњама у менталном развоју Дуга“ - рекао је на изложби градоначелник и подсетио да је дневни боравак формиран и да су дате просторије на коришћење овом удружењу 2006. године када је обављао функцију председника Скупштине општине Лесковац
„Град Лесковац је постао пример добре праксе у области пружања услуга социјалне заштите у Републици Србији, што нас посебно радује јер тежимо да онима којима је помоћ најпотребнија омогућимо што квалитетнији живот“ –додао је градоначелник и пожелео члановима МНРО да наставе успешан рад, нагласио да дели мишљење мнистра Селаковића те да су радови фасцинантни, импресивни, и да су чланови прави амбасадори Лесковца.
Министар Селаковић се захвалио свима који су данас организовали изложбу изразио дивљење радовима и свиме што се ради на укључивању особа са недовољним менталним развојем у друштво:
„Овде смо да се данас осврнемо на то што смо урадили у претходних годину дана када су у питању наши суграђани, наши пријатељи који су особе са инвалидитетом. Данас не ништа не светкује већ смо овде да видимо шта смо учинили да Србија што више буде држава без баријера, за шта се наше министарство залаже, као и сваки део наше државе сваки град, свака општина и свака улица где су наше комшије особе са инвалидитетом. Како да створимо друштво без баријера и маргина и да нико не осећа да последице због неједнакости због нечега са чиме је рођен или му се догодило случајем. Ово је једна од најлепших ствари коју ћемо данас видети. Сви ови радови одишу животом, љубављу и оптимизмом. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Сектор за заштиту особа са инвалидитетом ће наставити да озбиљно подржава сва удружења и савезе, као и кровну националну организацију особа са инвалидитетом, програмски и пројектно да остваре што боље услове за своје чланове, све боље услове за заједницу у којој живе.
Много љубави, оптимизма, много дивних боја нас овде окружује, све то нас обавезује да многи више радимо и да ове дивне људе имамо у фокусу. Важно је што Лесковац има градоначелника који брине о овој области, али је такође важно што у читавој држави, од самог врха од председника Александра Вучића, председника Владе и сваког министра, постоји свест за људе који имају посебне потребе. Три године сам радио непосредно са председником Вучићем и прва коју је обавио након што је постао председник Републике је имао велики догађај посвећен особама са инвалидитетом, што пре није била пракса. Од тог момента са врха државе је дат импулс свакоме ко ради неки одговоран посао на руководећем месту да особама са инвалидитетом поклања дужну пажњу и да се резутати тучу тих наших суграђана. То је један од императива и тако ће бити и убудуће. Хвала на дивном дану, на дивним радовима, граду Лесковцу који поклања велику пажњу овој тематици, и наша одлука да данас будемо овде је наше признање градоначелнику Цветановићу у његовом тиму на свему што раде. Лесковац има решења на нивоу престонице“ – закључио је министар Селаковић.
Министар и градоначелник су данас уручили награде победницима конкурса. Пристигло је 209 радова иу 23 организације широм Србије. Треће место је припало Марија Медић из Удружења Живимо заједно из Београда, друго место Душици Милојевић, Удружење МНРО из Бруса, а прво Ивани Богићевић, Удружење за помоћ МНРЛ из Трстеника.
На крају су министру Селаковићу и градоначелнику Цветановићу уручене захвалнице од стране Драгана Николића, председника Удружења за помоћ МНРО.