ТРАДИЦИОНАЛНИ ПРИЈЕМ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

ДВА МИЛИОНА ДИНАРА ЗА РЕДОВНЕ ТРОШКОВЕ ШКОЛА
02.12.2022.
МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ И ГРАДОНАЧЕЛНИК ЦВЕТАНОВИЋ ПОСЕТИЛИ ИЗЛОЖБУ УДРУЖЕЊА ЗА ПОМОЋ МНРО
03.12.2022.
ДВА МИЛИОНА ДИНАРА ЗА РЕДОВНЕ ТРОШКОВЕ ШКОЛА
02.12.2022.
МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ И ГРАДОНАЧЕЛНИК ЦВЕТАНОВИЋ ПОСЕТИЛИ ИЗЛОЖБУ УДРУЖЕЊА ЗА ПОМОЋ МНРО
03.12.2022.
У Свечаној сали града Лесковца данас је поводом Међународног дана особа са инвалидитетом организован традиционални пријем за представнике различитих удружења особа са инвалидитетом са територије града Лесковца. На пријему се двадесетак представника десет удружења из области социјалне заштите сусрело са градоначелником Лесковца др сци. мед. Гораном Цветановићем, али и са министром за рад, борачка и социјална питања Николом Селаковићем, који данас борави у Лесковцу.
На пријему је најпре говорио градоначелник указујући да на данашњи дан локалне заједнице широм света у први план стављају препознавање и вредновање разноликости, разумевање и учење из искустава људи који живе са инвалидитетом и свакодневну мисију стварања друштва једнаких права за све. Подсетио је на издвајања за област социјалне заштите која за текућу годину износе 250.269.000 динара, за наредну 271.918.000 динара, као и на суфинансирање пројеката удружења са сумом од 31 милиона динара и рекао:
„И убудуће ћемо наставити конструктивну комуникацију са свим удружењима и организацијама особа са инвалидитетом јер смо свесни да нас очекује још доста труда и рада како би све особе са инвалидитетом биле потпуно укључене у наше друштво. На том путу Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и удружења су наш савезник. Надам се да ћемо заједно остварити зацртане циљеве.
 Свесни да и даље постоје препреке на чијем отклањању морамо да радимо, трудимо се да нашим суграђанима олакшамо живот прилагођавањем улица, улаза у зграде важних институција, школе, тржне центре итд. Од званичних признања релевантних институција нам много више значе потврде које нам ваша удружења упућују, али имамо слуха и за критике и сугестије наших драгих суграђана.“.
Градоначелник Цветановић се захвалио министру Селаковићу, али и његовим претходницима у Министарству за рад, борачка и социјална питања за сав труд, енергију и финансијска средства коју су уложили да Лесковац буде пример добре праксе у области социјалне заштите. „Не живи се од онога што смо урадили, него од онога што ћемо тек урадити, а знам да заједно можемо много више. Сигуран сам да ћемо овим људима омогућити бољи и квалитетнији живот, што је наш приоритетни задатак“, закључио је градоначелник Цветановић.
Драгана Петровић, председница Удружења дистрофичара Јабланичког округа, обратила се у име присутних и казала:
„Град Лесковац важи за пример добре праксе по питању подршке особама са инвалидитетом. У Лесковцу се финансирају бројни програми у којима смо укључени, као и услуге подршке као што су: помоћ у кући за особе за инвалидитетом, персонална асистенција, лични пратилац детета, дневни боравак за лица са сметњама у развоју. Такође, Лесковац је један од најприступачнијих градова у Србији. Имајући у виду да постоји подршка од градских власти, искрено се надамо да ћемо заједничким радом, као и до сада наставити са решавањем проблема особа са инвалидитетом како би се побољшао квалитет живота и њихов положај у друштву.“
Министар Никола Селаковић истакао је да му је част што на Међународни дан особа са инвалидитетом борави управо у Лесковцу, граду који многим другим градовима и општинама може да послужи као светао пример када је реч о односу са удружењима особа са инвалидитетом која заступају њихове интересе и боре се за њихова права. „Лесковац је из године у годину све светлији пример за многе добре ствари у руковођењу једним градом и пример за многа друга места у Србији. Како је навео, град се пре десетак година суочавао са врло озбиљним проблемима, али је успео да стане на ноге, да постане финансијски ликвидан, па сада има више могућности да брине о онома које често називају лицима са маргина друшта и да се бори да ту маргину брише како би био град без баријера. Из тог разлога је Министарство за рад, борачка и социјална питања одабрало управо Лесковац да у њему обележи Међународни дан особа са инвалидитетом.
Он је подсетио да је у последње две године ресорно министарство уложило средства у адаптацију и уређење просторија два лесковачка удружења – Удружење оболелих од мултипле склерозе и Удружење МНРО „Дуга“. У истом периоду за пројектно финансирање лесковачких удружења из републичког буџета издвојено је 12 милиона динара, од којих је 5 милиона утрошено на изградњу лифта у СРЦ „Дубочица“, намењеног особама које се отежано крећу.
Он је поновио речи градоначелника Цветановића да је оно што је досад урађено веома важно, али је још важније оно што ће се у будућности радити, уз поруку да ће Министарство наставити да финансијски подржава рад 33 организације и удружења на републичком, покрајинском и локалном нивоу.
Како је министар Селаковић навео, Министарство за рад, борачка и социјална питања и сектор задужен за заштиту особа са инвалидитетом посебно се бави проблемом запошљавања ових особа, истакавши да све већи број особа са инвалидитетом има високо образовање и да важе за најбоље и највредније раднике. Он је позвао све људе да се укључе у активности које за циљ имају да Србија постане земља без баријера, прилагођена потребама људи са одређеним тешкоћама у свакодневном функционисању.
Након пријема за представнике удружења, министар Селаковић се састао са директорима Националне службе за запошљавање Лесковац, затим Центра за социјални рад, ПИО фонда и Установе за одрасле и старије.