Остати свој и слободан – филм првенац редитеља Миодрага Мишка Пејчића

ДЕВЕТ ГОДИНА СЕ АКТИВНО СПРОВОДЕ АКЦИЈЕ УРЕЂЕЊА ЈАВНИХ ПОВРШИНА И УКЛАЊАЊА ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА
22.09.2022.
ИСПЛАЋЕНА ПОСЛЕДЊА РАТА ЗА ПРОЈЕКТE ИЗ ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ
23.09.2022.
ДЕВЕТ ГОДИНА СЕ АКТИВНО СПРОВОДЕ АКЦИЈЕ УРЕЂЕЊА ЈАВНИХ ПОВРШИНА И УКЛАЊАЊА ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА
22.09.2022.
ИСПЛАЋЕНА ПОСЛЕДЊА РАТА ЗА ПРОЈЕКТE ИЗ ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ
23.09.2022.
Лесковачки културни центар и ЛЕМУС (удружење уметничких стваралаца Лесковца) организовали су синоћ промоцију филма „Остати свој и слободан“, редитеља Миодрага Мишка Пејчића. У филму се говори о лесковачким, књижевним, музичким и ликовним ствараоцима, стрип аутору Марку Стојановићу, рецитаторки и сликарки Светлани Стојиљковић, књижевници Весни Ристић, песнику Љубиши Илићу-Пенти, књижевници и сликарки Светлани Јанковић, песникињи Виолети Грујић, глумцу Драгославну Гилету Бранковићу, виолинисткињи Марији Бесаравић Ристић и младом гитаристи Лазару Вуковићу.
Овај филм, како је казао редитељ Пејчић инспирисан је стваралаштвом лесковачких књижевних, музичких и ликовних уметника. Ово је први, ако не рачунамо дипломски филм редитеља Миодрага Мишка Пејчића који је Факултет режије завршио у Бјељини и који се с обзиром на то да му је отац из Лесковца вратио овде да настави свој живот и рад поштујући корене. У филму се преплићу судбине уметника који дају свој допринос развоју  Лесковца, који су остварени, успешни, али су захваљујући филму отргнути од заборава. Ово је и идеја водиља да се сачува за будуће генерације све оно што су они урадили за свој родни град.
Сценарио за филм радила је Снежана Јанковић која је и протагониста филма. Она наглашава да је филм рађен студиозно, али и амбициозно, а сви учесници су приказани у свој аутентичном амбијенту где живе, раде и стварају уз велику љубав за свој Лесковац који је и извор вечите инспирације.  Пре пројекције филма у име ЛКЦ-а обратила се је уредница програма ове установе Слађана Младеновић. Она је нагласила да је филм наишао на подршку  ЛКЦ-а који окупља све културне упосленике нашег града. Како је додала ово је јединствено остварење које захваљујући ентузијазму свих учесника у њему и тимском раду у коме се осећа флуид заједништва свеобухватно описују области интересовања веома плодног стваралаштва свих њих.
Музику за филм радила је Марија Бесарабић Ристић која је и део тима филма. Филм је приказан у препуној Камерној сали ЛКЦ-а уз обећање да ће убрзо бити сниман и наставак који ће описати лесковачке поетске, уметничке и музичке ствараоце. Филм је доказ да у Лесковцу живе и раде уметници који су одавно прешли границе локалног и да се могу сврстати у нациналне, регионалне и европске амбасароде наше кутлуре. Овим филмским документарним остварењем може и град Лесковац да се поноси. Филм је посвећен успомени на сликара Владимира Аранђеловића Марса око кога су се окупљали уметници и који је увек имао разумевање за све њих.
Миодраг Мишко Пејчић је сниматељ и монтажер Телевизије 4С, заслужује велику подршку, а ми се надамо да ће се филм ускоро наћи и на неком престижном рестивалу у својој категори бити награђен.