Обележен Светски дан добровољних давалаца крви

Пливачи ПК Дубочица освојили 27 медаља
14.06.2022.
Градоначелник посетио дестилерију „Александар“ у Бобишту
15.06.2022.
Пливачи ПК Дубочица освојили 27 медаља
14.06.2022.
Градоначелник посетио дестилерију „Александар“ у Бобишту
15.06.2022.
У Свечаној сали града Лесковца данас је приређен пријем за добровољне даваоце крви поводом дана који је посвећен њима. Светски дан добровољних давалац крви се обележава 14. јуна у част рођења Карла Ландштајнера научника проналазача крвних група и резус фактора крвне групе. Ове године се обележава под слоганом „Давање крви је чин солидарности. Придружи се и ти спасавању живота“.
Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас добровољним даваоцима који су 35, 50, 75 и 100 пута дали крв уручио признања, честитао им на великом хуманом гесту и захвалио што су посвећени овом чину.
„Давање крви је хумани гест којим многи животи сачувани. Данас су са нама људи који су прави пример хуманости, друштвено одговорног понашања. Хероји за које ћемо се сви сложити да је њихов гест вредан поштовања. Ваш чин је значајан за пацијенте којима је трансфузија потребна, и за наше здравство, и хвала вам велико што се спасили велики број живота.
За велику хуманост није потребан новац, велики догађаји, сваки човек поседује нешто много вредније – крв.
Свима вама дугујем једну огромну захвалност, а вама желим дуг живот, да сте здрави и да са својим делима наставите онолико колико вам здравље дозвољава, а да сте помогли многим пацијентима и многим нашим суграђанима то је заиста хуманост на делу.
Честитам вам и захваљујем на великим делима које чините!“
Милош Јовановић, један од давалаца који је 35 пута дао крв, говорио је о свом искуству и како је кренуо да, након што се седам година суочавао с здравственим проблемима, на сугестију лекара почео да даје добровољно крв, истакао како му је то много помогло у побољшању здравственог стања и стабилизовању крвног притиска и додао да сада на свака три месеца даје крв, а након тога позвао све да му се придруже у овом хуманом гесту.