При крају су радови на централном градском тргу

Изградња трга у Лесковцу је најлепши пројекат за све нас који су учествовали у изради и реализацији
22.03.2022.
На данашњи дан пре 23 године почела је Нато агресија на Србију
24.03.2022.
Изградња трга у Лесковцу је најлепши пројекат за све нас који су учествовали у изради и реализацији
22.03.2022.
На данашњи дан пре 23 године почела је Нато агресија на Србију
24.03.2022.

Данас је на централном градском тргу одржана прес конференција на којој су пројектанти, директор ЈП "Урбанизам и изградња" Новица Николић и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић говорили о овом пројекту.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић рекао је да је изградња градског трга који ће бити понос свих Лесковчана, место окупљања свих генерација и централна локација одржавања разних културно-уметничких, туристичких и едукативних манифестација, капитални пројекат о којем се деценијама само говорило, од 1962. године.

„Нико није имао храбрости да се упусти у један тако сложен и значајан подухват до сада. Ради се о 11.300 метара квадратних централног градског језгра. Сада нема сврхе враћати се уназад, важно је да смо успели да радове приведемо крају. Раскидање уговора и бирање новог извођача радова, иако делује супротно, није била добра солуција, јер стручњаци са сигурношћу тврде да би цена извођења ових радова била драстично већа, ако бисмо сада почињали изградњу трга, због повећања цене материјала, била знатно виша од уговорене која износи 222.958.000 динара. Изведено је скоро 95% радова без икаквог плаћања унапред, а плаћало се искључиво након испостављених ситуација које је надзорни орган одборавао. До сада је плаћено 170 милиона динара,“ – и додао да је концерт Аце Пејовића био планиран за дочек Српске нове године, и да ће се одржати вечерас, на дан када празнују парови који су брак склопили у претходних годину дана, у 20 часова.

Новица Николић, директор ЈП Урбанизам и изградња Лесковац, је на конференцији за медије казао да је Лесковац добио атрактивни централни градски простор за окупљање грађана и одржавање манифестација, да је добио трг са квалитетним поплочавањем, зеленилом и елементима урбаног простора на 11.300 метара квадратних на ком су засађене 55 саднице.

„Завршено је поплочавање Трга уградњом гранитних плоча и гранитних коцки, док су на пешачким површинама уграђене бехатон плоче. Од 223 милиона динара са ПДВ-ом, колико износи основни уговор за изградњу трга до сада су радови изведени за око 187 милиона динара, од чега је плаћено 170 милиона динара. На основу пресека изведених и радова који се очекују, процена надзорних органа је да ће радови на изградњи трга по уговору са Баувезеном износити око 203 милиона динара са ПДВ-ом. Казна за прекорачење рока је 5 % од уговорене вредности, односно око 9,2 милиона динара,“ – додајући да је изградња трга у Лесковцу најлепши пројекат за све који су учествовали у реализацији.

Александар Ђорђевић, архитекта и један од пројектаната, казао је да је Лесковац у прошлости имао тргове као места за окупљање и трговину и као раскршћа путева, да је након великих разарања у Другом светском рату и радикалне промене урбане матрице, 1962. године, постојећа улична мрежа није задржана генералним урбанистичким планом, расписан је југословенски конкурс за градски центар који је на том простору предвидао изградњу великог главног градског трга.

„До тога није долазио у наредним деценијама али је у урбанистичким плановима овај простор увек чуван за једну такву функцију. 2013. године спроведен је нови архитектонско-урбанистички конкурс за решење овог дела града. Тада смо добили неке радове који нису задовољили критеријуме, али смо откупили те радове и на основу тога је израђен, пре свега, урбанистички пројекат, а касније и пројектно-техничка документација. Сада се налазимо 60 година након 1962. године, са реализованим тргом који је као такав био планиран годинама на овом месту.“

Сузана Гребенаревић, главни пројектант трга је казала да је овај део града окосница некадашњег старог Лесковца и додала: „Око овог трга се формирају елементи и контуре. Овај простор после деценија треба да уједини једну стару матрицу, ону која је имала свој ритам, свој начин живљења и да те две матрице, ону која је постојала некада и ону која је сад, уједине. Ми смо преузели као тим, техничку документацију, пројектовање, надзор, да бисмо могли да изнесемо да град добије трг који ће бити сведен и достојанствен без сувишних елемената. Кад погледате овај простор од преко 11.000 квадрата он је превелик за структуре које га окружују јер обично то није случај са трговима где су се постопено формирали репрезентативни објекти, са црквом, градском кућом, позориштем, музејем и тако даље, које иначе привлаче велики број посетилаца, ми имамо овде веома ниске структуре, волумен неизражајни, било је потребно да се у овом концепту грађевина сведе на довољну меру која ће бити довољна овом граду за одржавање манифестација. Ово зеленило са великим бројем стабала дрворедних формира и оквир који се надам да ће се кристалисати у међувремену и пружити неке друге садржаје."