ЈАВНИ ПОЗИВ КАБИНЕТА МИНИСТРА ЗА РАЗВОЈ НЕДОВОЉНО РАЗВИЈЕНИХ ОПШТИНА

УКЛОЊЕН НЕУСЛОВНИ ОБЈЕКАТ У ЈАШУЊИ
09.02.2022.
Нови web сајт Националне службе за запошљавање
09.02.2022.
УКЛОЊЕН НЕУСЛОВНИ ОБЈЕКАТ У ЈАШУЊИ
09.02.2022.
Нови web сајт Националне службе за запошљавање
09.02.2022.

Иако Лесковац не спада у ред општина којима је намењен Јавни конкурс Кабинета министра за развој недовољно развијених градова и општина, данас је у сали Скупштине града Лесковца одржана презентација намењена општинама Јабланичког и Пчињског округа које могу да се пријаве на конкурс. Пре радног дела састанка присутнима су се обратили Новица Тончев министар задужен за развој неразвијених општина и градоначелник Лесковца и председник Скупштине Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа др сци. мед. Горан Цветановић.

Градоначелник Цветановић је поздравио присутне и истакао да Влада Републике Србије и председник Александар Вучић доследно раде на развоју свих делова наше земље увођењем великог броја мера популационе политике, стабилизацијом финансија и улагањима у бољи стандард живота.
„На нама је да следимо тај пут, доносимо одлуке којима ћемо унапредити наше локалне заједнице како би грађани живели боље.
Крајем 2012. године ми смо преузели локалну самоуправу чији буџет је био оптерећен дуговима, неисплаћеним зарадама, неуспелим пројектима. Данас са поносом истичемо да је градска каса стабилнија него икада, да вас информишемо данас је на рачуну града 611 милиона динара и у последњих шест месеци никада није било испод 550 милиона динара у континуитету. Редовно исплаћујемо све приспеле обавезе и посвећени смо развоју апсолутно свих сегмената друштва. Било да је то подршка развоју спорта и спортских клубова за чије функционисање смо у буџету определили рекордних 120 милиона динара и ако додамо још милион евра за функционисање СРЦ Дубочица, то значи 2 милиона евра годишње само за спорт, а подсетићу 2012. године, када су неки други људи имали одговорност издвајано је само 18 милиона динара. Могу да вам дам информацију да смо данас исплатили прву рату спортистима у висини од 43,4 милиона динара и сигуран сам да смо са конкурсом који смо поделили први у Србији према спортистима први уплатили и новац. Због недомаћинског и нерационалног управљања финансијама у периоду пре 2012. године, рачуни чак 33 лесковачке месне заједнице били су у дугогодишњој блокади због дуговања за електричну енергију и за друге комунале услуге. Закључно са јучерашњим даном ми смо исплатили 66 милиона динара за деблокирање рачуна свих месних заједница чије је функционисање због такве ситуације било отежано. На данашњи дан ниједна месна заједница није блокирана јер смо све дугове измирили током текуће недеље.“

Министар Тончев је у свом обраћању поменуо неке од пројеката који су реализовани у Јабланичком и Пчињском округу и захвалио градоначелнику Лесковца на организацији овог догађаја који је од великог значаја за недовољно развијене општине.
„Прошле године смо реализовали све пројекте, ја у свом кабинету имам људе који су водили овакве општине, и ја сам био на челу једне овакве неразвијене општине тако да је успех то што су све 44 неразвијене општине конкурисале, добиле средтва. Прошле године смо то одвојили на два дела, један део новца смо дали за израду инфраструктурних пројеката, а други део смо дали за израду нових пројеката јер смо знали да ћемо и ове године издвојити доста средстава. Моји сарадници ће вам сада рећи шта вам све треба од докумената, они ће обићи сваку општину, да вам помогну да реализујете пројекте. Од прошле године је неких 80% пројеката завршено, неки су и даље у току.“

Након тога, уследила је презентација Јавног конкурса од стране саветника министра господина Саше Ђорђевића, којој су присуствовали председници и представници једанаест општина које спадају у категорију недовољно развијених општина а налазе се у Јабланичком и Пчињском округу.