Драгојевић отвара 14. LIFE фестивал

Корона: Повећава се број заражених у Лесковцу
15.09.2021.
Деоница код Живкова добила други слој асфалта
15.09.2021.
Корона: Повећава се број заражених у Лесковцу
15.09.2021.
Деоница код Живкова добила други слој асфалта
15.09.2021.

Лесковачки интернационални фестивал филмске режије (LIFE) почеће 16. септембра филмом „Небеса“ у режији Срђана Драгојевића и трајаће до 21. септембра.

Током шест фестивалских дана, публика ће моћи да ужива у филмовима који су настали у протеклих годину дана. Након пројекције „Небеса“ уследиће филм „Лихвар“, чији је режисер Немања Ћеранић.

„Што се програма тиче, оно што је јако битно, негде смо ми препознали да нам фали едукативни програм и наравно што разноврснији пратећи програм. Укључили смо још једну категорију, која носи од ове године назив 'Дивљи филм' и у принципу се ради о независном филму који је као такав био приказан и прошле године“, рекао је уредник филмског програма Драган Јовић.

По његовим речима у програму ће се наћи и едукативни садржај, односно предавања, која ће пре свега бити намењена студентима уметничких факултета, али и свима онима којима је та област занимљива.

„Имамо неколико изложба на две локације. Код нас биће смештене 3 изложбе, а централна, која ће бити и део отварања, јесте изложба у Народном музеју, 40 година од филма 'Мајстори, мајстори' коју ће отворити Горан Марковић“, казао је Јовић.

До краја фестивала, у оквиру такмичарског програма, публику очекује приказивање хрватског филма „Мурина“ Антонете Алмат Кусијановић, која је награђена у Кану за најбољи дебитански филм, затим пројекција филма „Плави цвијет“ Зринка Огресте, потом „Оаза“, који је и српски кандидат за Оскара, док ће се на затварању приказати филм „Нечиста крв – грех предака“ Милутина Петровића.

„Фестивал се шири, из године у годину расте, један од најзанчајнијих степен овог фестивала јесте квалитет филмова, квалитет програма. Фестивал је постао лесковачки бренд и ја волим да кажем, да је Лесковац увек био познат по брендовима из гастрономије, захваљујући овом фестивалу, ми смо добили значајан бренд у области културе“, навела је директорка ЛКЦ-а Сања Цонић.

Она је нагласила да фестивал LIFE из године у годину добија све већи значај, видљивост и распрострањеност у земљи и региону.

Фестивал LIFE од 2008. године када је основан у Лесковцу, труди се да сваке године доведе најбоље, најутицајније и најцењеније ствараоце филма на нашим просторима и представи их публици.

Програм LIFE фестивала можете погледати на следећој слици: