Роминг је укинут, али не свима, негде има ограничења

Без новооболелих од ковида у Јабланичком округу
29.07.2021.
Паклене врућине наредних дана, упозорава РХМЗ
29.07.2021.
Без новооболелих од ковида у Јабланичком округу
29.07.2021.
Паклене врућине наредних дана, упозорава РХМЗ
29.07.2021.

Ако се овог лета одлучите да идете у Северну Македонију, Црну Гору, Босну и Херцеговину или Албанију можете телефонирати и слати СМС поруке као да сте код куће, али пред одлазак обавезно проверите колико гигабајта мобилног интернета вам је на располагању, јер та ставка није свакоме и увек иста. Корисно је знати, да за Грчку и даље важе правила роминга, само по нижим ценама од прошлогодишњих, наводи портал Нова.рс

Између Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније од 1. јула је укинут роминг, што значи да грађани са српским картицама у тим земљама могу да зову и шаљу поруке под идентичним условима као у Србији. Оно на шта треба да обрате пажњу је пренос података, јер код неких пакета није могуће искористити целокупну количину домаћег интернета у земљама Западног Балкана.

Да би избегли овакве непријатности након повратка са летовања, грађани би требало пре поласка на пут да провере коју количину података могу да користе док су на одмору.

Корисници Теленор мреже могу на сајту оператера да пронађу детање о потрошњи интернета по моделу „Роминг као код куће“. Они који користе услуге оператера А1 такође, могу информације да пронађу на сајту оператера, а и компанија Телоком Србија је тим поводом објавила саопштење. Детаљне информације је могуће добити и позивањем корисничког сервиса.

Што се тиче Грче у њој и даље важи роминг, што значи да корисник из Србије не може у тој земљи да користи садржај свог пакета, већ плаћа по утрошеном саобраћају, само по новим, нижим ценама које су 1. јула ступиле на снагу.

Снижење варира од оператера до оператера, а како је раније рекла министарка трговине, туризма и телекомуникације Татјана Матић, цене роминга за долазне и одлазне позиве смањене су од 50 до 90 одсто за поруке 48 до 83 одсто, а за пренос података и до 99,89 одсто.