Пажљиво возите због пљускова, гужве на путевима тек следе

Лесковачка библиотека: Фото-конкурс „Са књигом у свет“
18.07.2021.
Произвођачи парадајза задовољни постигнутим договором са министром Недимовићем
19.07.2021.
Лесковачка библиотека: Фото-конкурс „Са књигом у свет“
18.07.2021.
Произвођачи парадајза задовољни постигнутим договором са министром Недимовићем
19.07.2021.

Директор агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић, гостујући на РТС-у, рекао је да је најопаснији период за вожњу када после сувог и топлог времена падну кише. Напомиње да се следеће недеље очекују још веће гужве на путевима. Такође, препоручује возачима да не возе ноћу.Када почну кише, важно је да пратимо инфомративне емисије и стање на путевима на сајту АМСС-а, наводи Душко Пешић.

„Када су у питању временски услови, увек после топлог времена, кад дођу прве кише, то јенајопаснији период. Када се појаве овакве јаке кише, видљивост је смањена и увек је савет да зауставимо возило и сачекмо да велики пљусак прође. Важно је да те прве капљице воде са прашином стварају куглицена подлози, што утиче на стабилност возила“, закључује Пешић.

Због појаве кише јавља се велика количина воде на коловозу, односно долази до појаве аквапланинга, наводи он.

„Између пнеуматика и подлоге нема трења. То трење зависи од тога какви су нам пнеуматици. Закон каже да је довољно 1,6 милиметара, али они неће одвњсти већу количину воде. Друга ствар је каквом се брзином крећемо. Највећи проблем је задржавање воде на коловозу и на крају појава колотрага, где се задржава вода и када наиђу возачи, пнеуматици не могу сву ту воду да однесу и јавља се 'фил' између пнеуматика и подлоге“, рекао је Пешић.

Према његовим речима, посебно ће следеће недеље бити гужви.

„Туристи који су око 1. јула прошли сада се враћају, а имамо нове туристе који данас и следеће недеље долазе. Велики број возила је на путевима и тек ће бити следеље недеље“, наглашава Пешић.
Такође, он саветује возачима да бирају путеве и правце који им одговарају, као и да избегавају ноћну вожњу.