ДС Лесковац захтева од власти да хитно повећају издвајања за културу

Обележен Светски дан воде
22.03.2024.
У понедељак без струје неколико улица у Лесковцу
22.03.2024.
Обележен Светски дан воде
22.03.2024.
У понедељак без струје неколико улица у Лесковцу
22.03.2024.

преузето са ФБ профила С.С.Ч.

ДС Лесковац подсећа да је Лесковац познат одавно као град са најмањим издвајањима из буџета за пројекте у култури. Са само 15 милиона динара опредељених за ове пројекте, у односу на буџет од 6 милијарди, наш град издваја мање од 0,25% буџета а шта је на нивоу статистичке грешке.
Да несрећа буде већа, и то мало пара се дели по партијским линијама, па се дешава да два фестивала добијају најмање новца упркос совјим квалитетима који прелазе границе ове државе. Друм Дум Фест тавори са једним истим износом већ неколико година, док Фестивал књижевности „Think Tank Town“ сваке године добија све мање средстава: пд 500 хиљада на почетку страховладе СНС-а до симболичних 150 хиљада динара које је прошле године добио један од најважнијих књижевних фестивала, а који ове године слави своје „пунолетство“.
Основни узрок овако неуспешне културне политике лежи у чињемоцо да си чланови комисија који одлучују о расподели новца углавом СНС кадар и да међу њима нема ниједног озбиљног уметничког ствараоца; тачније, не сећамо се имена ниједног познатог књижевника, композитора или академског сликара који би био члан ових комисија.
Све ово је резултирало да Лесковац буде потучен до ногу у избору за град који би био национална престоница културе; уместо нашег града Зрењанин. Уместо да се неко извини грађанима Лесковца за овакво понижавање, сви ћуте. Зато ДС Лесковац позива локалне власти да хитно повећају издвајања за пројекте у култури, да на место чланова комисије дођу ствараоци који су се истакли у свом раду и да рад ових комисија буде пре свега јаван. Биће ово први корак за скидање срамоте са образа нашег града.
ДС Саша Стојановић.