Стварање Драгољуба Станковића Чивија

Изађи ми на теглу у Лесковцу
29.09.2023.
Нови број СНС Информатора
29.09.2023.
Изађи ми на теглу у Лесковцу
29.09.2023.
Нови број СНС Информатора
29.09.2023.
Синоћ је у холу Народног музеја Лесковац одржана промоција монографије Светлост и сентимент – Сликарство Драгољуба Станковића Чивија. Монографијом се заокружује 50 година стварања човека који је обележио један период уметничког живота у Лесковцу.
О Чивијевом раду и значају монографије говорио је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић:
„Његови пејзажи старог Лесковца и портрети истакнутих грађана остаће да у будућности сведоче о једном тренутку који ће сваким листањем ове предивне монографије и изучавањем репродукција у њему поново оживети. Овде смо се дотакли само Лесковца, опус овог уметника је много шири, али некако „искуснијим“ Лесковчанима остаје интимна повезаност са својим градом, са његовим пејзажима, сликама, улицама, кућама, сокацима, који се мењају пред изазовима које носи будућност. Вредност људи попут Драгољуба Станковића Чивија огледа се не само у трајању уметничког рада више од 50 година, не само у његовим сачуваним делима, већ и у инспирацији за млађе генерације, да свој град кроз своја дела сачувају за оне који долазе.“
Аутом моногртафије Живојин Прокоповић, историчар уметности и рецезент проф. др Драган Жунић су предствили монографију, говорили о раду на њој, њеном садржају и о уметнику.
Драгољуб Станковић Чиви се синоћ обратио скупу и говорио о свом вишедеценијском раду, представио искуство уметника кроз бројне анегдоте, о својим сликама и стварању.
Народном музеју Лесковац поклонио је 16 уметничких дела, а градоначелнику Цветановићу уручио своје дело на којем је представљен конак у Рудару.