ГРАДОНАЧЕЛНИК ЦВЕТАНОВИЋ НА ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ НАЛАСА У ИСТАНБУЛУ

Почео са радом јавни тоалет у улици Краља Петра Првог између парка и пијаце
15.03.2023.
ГРАДОНАЧЕЛНИК ЦВЕТАНОВИЋ ПОСЕТИО ЛЕСКОВАЧКИ ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД
16.03.2023.
Почео са радом јавни тоалет у улици Краља Петра Првог између парка и пијаце
15.03.2023.
ГРАДОНАЧЕЛНИК ЦВЕТАНОВИЋ ПОСЕТИО ЛЕСКОВАЧКИ ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД
16.03.2023.
Данас је у Истанбулу одржана 18. статутарна седница Генералне скупштине Мреже асоцијација локалних власти југоистичне Европе (НАЛАС), којој је председавао председник НАЛАС-а и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић. У фокусу данашње редовне годишње седнице НАЛАС-а је стварање отпорних локалних самоуправа као одговор на велике и вишеструке изазове са којима се цео свет суочава.
У свом уводном и последњем обраћању на функцији председника НАЛАС-а градоначелник Цветановић је истакао да је претходни период био у знаку великих потреса на глобалном новоу – почев од пандемије, економске и социјалне кризе, енергетске кризе као последице рата у Украјини, негативних климатских промена, а све је кулминирално разорним земљотресом епских размера који је погодио Турску.
„Знам да сви ми градоначелници на цео тај развој догађај гледамо из једног специфичног угла и сви се питамо исто: јесмо ли спремни да се суочимо са тако огромним, вишеструким изазовима? Јесу ли наши градови отпорни? Да ли недостаци који се тичу нивоа децентрализације у југоисточној Европи ометају способности локалних самоуправа да играју значајнију улогу? Могу ли наши савези локалних самоуправа да имају јаснију улогу у управљању кризним ситуацијама? И коначно, помажемо ли једни другима довољно у тешким временима? Можемо ли више да учинимо како бисмо подстакли солидарност и једни другима помогли када је то најпотребније?
Сматрам да данас више него икад, као лидери удружења локалних самоуправа, морамо да заузмемо чврст став и захтевамо истинску децентрализацију, потпуно у складу са Европском повељом о локалној самоуправи. У том циљу, рачунамо на подршку Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе, као чувара Европске повеље о локалној самоуправи“, закључио је.
Данашњој седници Генералне скупштине присуствовало је и руководство Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе, председник Коморе локалних самоуправа Бернд Ворингер, као и генерални секретар Конгреса, Метју Мори, који су се и обратили скупу.
Током данашње седнице је, у складу са распоредом ротације, представљено ново Председништво НАЛАС-а. Функцију председника НАЛАС-а од градоначелника Цветановића данас је преузео  Мехмет Ергун Туран, градоначелник Фатиха у Истанбулу, који представља Унију општина Мармара. Први потпредседник НАЛАС-а постаје Душан Раичевић, председник Општине Бар, који представља Заједницу општина Црне Горе. Други потпредседник НАЛАС-а биће Марко Филиповић, градоначелник Ријеке из Савеза градова Хрватске, а трећи Емил Драгичи, градоначелник Вулкана, који представља Савез општина Румуније. 
Подсећамо, на 17. Генералној скупштини НАЛАС-а одржаној 12. маја 2022. године у Београду, функцију председавајуће асоцијације преузела је Стална конференција градова и општина (СКГО). У име организације, функцију председника НАЛАС-а је до данас обављао др сци. мед. Горан Цветановић, председник СКГО и градоначелник Лесковца.
Градоначелник Цветановић је у Истанбулу отворио конференцију међурегионалне размене „Оквири управљања на више нивоа – јачање улоге локалних власти у енергетском и климатском планирању”. Том приликом, истакао је:
„НАЛАС је развио свој нови Стратешки план 2023-2027, који је амбициозан, али и реалан. Један од три кључна циља овог плана је да подржи градове и општине југоисточне Европе да прерасту у одрживе, паметне, инклузивне и отпорне изворе за живот. У постизању овог циља, енергетско и климатско планирање на локалном нивоу чини веома важан аспект.
Веома смо срећни што ће НАЛАС-ови деценијски заговарачки напори коначно резултирати успостављањем дугорочног система подршке чланицама Пакта градоначелника на Западном Балкану и Турској у испуњавању својих обећања у оквиру енергетских и климатских циљева. НАЛАС ће успоставити регионалну структуру која ће понудити хелп-деск услугу и олакшати процес израде општинских климатских и енергетских акционих планова.
Да би се осигурао успех и дугорочна одрживост иницијативе, НАЛАС и његове чланице предвиђају структуру подршке Пакту градоначелника као прилагођену помоћну службу којом управља НАЛАС-ов Секретаријат и коју подржавају локалне самоуправе чланице НАЛАС-а. Она ће пружати информације, али ће омогућавати и техничку подршку, умрежавање, промоцију идеје Пакта градоначелника, подизање свести о њој, заговарање и лобирање, како на регионалном тако и на националном нивоу“, закључио је Цветановић.