ПОЧЕО 15. ЛЕСКОВАЧКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКЕ РЕЖИЈЕ LIFFE

Сутра без струје пет улица у Лесковцу
15.09.2022.
У понедељак без струје неколико улица у насељу Анчики
16.09.2022.
Сутра без струје пет улица у Лесковцу
15.09.2022.
У понедељак без струје неколико улица у насељу Анчики
16.09.2022.
Синоћ је у Лесковцу свечано отворен 15. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије (LIFFE), на коме ће ове године бити приказани бројни филмови из Србије и региона.
Свечаном отварању LIFFE-а присуствовали су бројни филмски посленици из земље и иностранства, међу којима је и истакнути редитељ Милчо Манчевски, овогодишњи добитник награде за животно дело, која носи име по чувеном кинематографу Живојину Жики Павловићу. Публика је имала прилику да на отварању фестивала премијерно погледа филм „Траг дивљачи“, у режији Ненада Павловића, сина Жике Павловића, који ће се на репертоарима бископа широм Србије наћи од 3. октобра. Свечаности је присуствовала и глумачка екипа филма „Траг дивљачи“, селектор овогодишњег фестивала, хрватски редитељ Огњен Свиличић, чланица жирија, македонска глумица Јана Стојановска, уметнички директор фестивала Дарко Бајић и многи други.
Многобројним присутним филмофилима обратила се директорка Лесковачког културног центра, Сања Цонић, и том приликом истакла: „За све нас који радимо на реализацији, сваки нови фестивал је сам по себи јубилеј, празник уметности и културе. Таквим га чине наши гости – врхунски редитељи, сценаристи, глумци, продуценти из региона“.
Уметнички директор фестивала, Дарко Бајић, захвалио се публици, која је из године у годину све бројнија, што људима који су укључени у реализацију фестивалу даје снагу и енергију да издрже и да праве све бољи фестивал. Господин Бајић се посебно захвалио градоначелнику Лесковца, др Горану Цветановићу, што на прави начин воли филмску уметност, поштује и срдачно дочекује све оне који долазе у Лесковац.
Присутнима се обратила и Јана Стојановска, чланица жирија главног такмичарског програма, и истакла да јој је веома драго што јој је припала част да буде у жирију фестивала и да се у Лесковцу веома пријатно осећа.
Присутне је поздравио и градоначелник Лесковца, др сци. мед. Горан Цветановић, и навео:
„Поносни смо што као локална самоуправа можемо да станемо иза једног оваквог догађаја, јер је слика која се одавде шаље једна од најлепших слика о граду на Ветрници. Данас су са нама неки од најеминентнијих уметника са домаће и регионалне филмске сцене, редитељи, глумци, носиоци најзначајнијих признања и награда из света филма. Они чине да Лесковац буде град гламура, центар културе и највиших домета филмске уметности... LIFFE негује оно што нас спаја, оно по чему смо слични и блиски. Тиме, као фестивал регионалног карактера, поприма и ту, можда и најважнију димензију – да надрасте различитост и проговори универзалним језиком, разумљивим сваком човеку, са било које стране границе“.
Круна церемоније отварања Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије било је уручивање главне награде, која носи име Живојина Жике Павловића, чувеном македонском редитељу, господину Милчу Манчевском. Након што је примио награду од градоначелника, г. Манчевски се обратио речима: „Имам да кажем само две ствари: хвала и фестивал је отворен“.
Пре свечане церемоније отварања овогодишњег фестивала LIFFE, у Свечаној сали града Лесковца уприличен је свечани дочек са конференцијом за медије за истакнуте филмске уметнике, госте фестивала.
Госте је дочекао градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић који је рекао:
„Велика је част да данас угостим еминентне филмске ствараоце који ће обележити овогодишњу манфестацију. ЛИФФЕ је постао заштитни знак Лесковца. У наредним данима све очи регионалне филмске јавности биће упрте у нас и потрудили смо се да слика коју данас шаљемо у свет буде што лепша. Овај фестивал афирмише најсавременију и најквалитетнију филмску продукцију, али је истовремено и симбол заједништва и брисања границе међу културама на простору бивше Југославије. Зато ми је изузетно драго што је овогодишњи лауреат Милчо Манчевски, уметник који живи и ствара на релацији Северна Македонија – САД. Један од његових филмова је престижни New York Times уврстио у један од 100 најбољих филмова на свету.
Престижна награда Живојин Жика Павловић за животно дело, је у претходних петнаест година постала изузетно значајна, па је тако захваљујући њој Лесковац угостио Емира Кустурицу, Горана Паскаљевића, Лазара Ристовског, Драгана Николића, Богдана Диклића, Славка Штимца и данас Милчета Манчевског.“
Уметнички директор фестивала Дарко Бајић, казао је овом приликом да овај фестивал брише границе, и да је управо због различитости постао препознатљив.
„Петнаест година није мала ствар, то вам је као одрасло дете, које све више и више расте. Тако и ми из године у годину растемо, развијамо се и бришемо културне границе, које су нам и донеле онај југословенски филм који ми и дан данас носимо у својим срцима, зато што нам је створио квалитет који је дошао, због тога што смо толико различити да нас управо то и спаја – казао је Бајић.
Ненад Павловић је истакао да их Лескова увек дочека лепо и да му је драго што учествују на 15. остварењу овог фестивала.
Милчо Манчевски се захвалио граду и градоначелнику, фестивалу, Бајићу, и пожелео свима да уживају у филмовима.