ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА НЕМАЧКОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ АСБ

ИЗ БУЏЕТА ИСПЛАЋЕНО 1,56 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ОГРАЂИВАЊЕ ШКОЛЕ У ГУБЕРЕВЦУ
06.09.2022.
Отворен конкурс за доделу подстицајних средстава за развој пољопривреде (видео)
07.09.2022.
ИЗ БУЏЕТА ИСПЛАЋЕНО 1,56 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ОГРАЂИВАЊЕ ШКОЛЕ У ГУБЕРЕВЦУ
06.09.2022.
Отворен конкурс за доделу подстицајних средстава за развој пољопривреде (видео)
07.09.2022.
Данас је у Свечаној сали града Лесковца потписан споразум о сарадњи између Града Лесковца и немачке невладине организације АСБ, којим је предвиђена заједничка реализација пројекта „Техничка подршка и подршка у запошљавању за Роме и ромске организације у Србији“, одобреног од стране нeмачког Министарства спољних послова.
Укупна вредност финансијске подршке обухваћене пројектом износи 40.500 евра, у оквиру којих ће Град суделовати са 7500 евра. Пројектом је предвиђена једнократна и бесповратна помоћ у виду грантова за започињање сопственог бизниса за 15 корисника, као и за пакет опреме за ромско удружење „Дом културе Рома“ у Лесковцу.
Након потписивања споразума, присутнима се обратио градоначелник Лесковца, др сци. мед. Горан Цветановић, и истакао:
„Ово је само наставак успешне сарадње коју локална самоуправа има са АСБ-ом, јер смо у претходној години заједнички спровели два пројекта: „Пројекат оснаживања и подршке социјално угроженим породицама које се баве пољопривредом“, када је 12 породица добило пластенике и припадајућу опрему за започињање сопственог бизниса, као и пројекат “Социјална инклузија и економско оснаживање ромске популације у 11 општина у Србији”, базиран на радионицама и обукама за преквалификацију и доквалификацију 14 корисника са територије града Лесковца. Циљ оваквих пројеката јесте да се допринесе социо-економској инклузији угрожених појединаца у нашем граду и да се створе бољи услови за њихов живот и запослење. Овим споразумом настављамо врло драгоцене партнерске односе које локална самоуправа има с невладиним сектором, а главну благодет такве социо-економске политике осетиће управо грађани Лесковца,“ - и додао да је лесковачки Дом културе Рома специфична институција таквог типа у Србији и да има 13 упошљеника.
 
Испред невладине организације АСБ обратио се директор канцеларије за Србију, Гордан Велев. Он је изразио захвалност локалној самоуправи на подршци и сарадњи, јер је једино партнерским односом између града и саме невладине организације било могуће обратити се немачком Министарству спољних послова за финансирање овог пројеката. Будући да су ефекти раније сарадње са Градом на имплементацији пројеката били врло повољни, Велев је истакао да се већ сада размишља да се у том правцу иде и у следећој, 2023. години. Конкурси за избор корисника биће објављени на сајту Града Лесковца, потом ће се извршити избор корисника и на крају подела грантова. Велев је навео и да је АСБ организација која се првенствено бави социјалним питањима и у том контексту се и бира тип подршке који би крајњим корисницима био најкориснији. Сама организација спроводи и стручно оспособљавање корисника за самосталну делатност, а тиме што им додељује и потребну опрему, у потпуности их оспособљава да својим радом остваре можда не толико велики, али ипак врло значајан доходак у породичном буџету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *