Домаћа пита са киселим купусом – рецепт бабе Вукице

Радионица школе стрипа „Ја сам Акико“
22.06.2022.
Видовдан између историје и предања
24.06.2022.
Радионица школе стрипа „Ја сам Акико“
22.06.2022.
Видовдан између историје и предања
24.06.2022.

За припрему пите неопходни су састојци:коре-600гр брашна ,1 кашика уља, неколико капи сирћета и со;надев- 1кг киселог купуса и 2 dl уља.
У просејано брашно (600гр) додати 1 кашика уља, неколико капи сирћета и сол па умесити млаком водом тесто средње тврдоће које треба месити док се не почне одвајати од руке и постане потпуно глатко. Поделити на три дела и умесити лопте. Затим је потребно оклагијом мало истањити и премазати уљем или истопљеном машћу.На топлом месту одмара око 30 мин. За то време главицу купуса ситно исецкати и опрати у хладној води.То процеђено у продинстати, затим додати око 2 dl уља или нерастопљене свињске масти па упржити још 30 мин.

На чистом столњаку развлачити тесто пжљиво да се не покида.Што је тање развучено то ће пита бити боља. Кору попрскати уљем, ставити надев и ролати уз помоћ столњака. Савити у спиралу и ставити у науљану тепсију. Поступак се понавља са свим корама. Пећи у загрејаној пећници на 200 степени око 45 минута.