„Дани отворених врата“ у школи за специјално образовање 11. октобар

Ухапшени због наношења тешких телесних повреда
27.05.2022.
Екипа Зоо-хигијене безбедно уклонила већи примерак змије у селу Буниброд
30.05.2022.
Ухапшени због наношења тешких телесних повреда
27.05.2022.
Екипа Зоо-хигијене безбедно уклонила већи примерак змије у селу Буниброд
30.05.2022.
У школи за специјално образовање 11. Октобар организована је изложба радова ученика ове школе поводом манифестације  „Дани отворених врата“. Све присутне је поздравио директор Владимир Анђелковић и том приликом рекао:
„Циљ данашње конференције је реализације активности „Дан отворених врата“ у нашој школи, са једним циљем промовисање школе и свих оних активности, постигнућа, рада школе са децом са сметњама у развоју и инвалидитетом, успесима школе и све оно што наша школа ради да би постигли што боље резултате у раду са децом сметњама у развоју.
Данашња активност је планирана у неколико сегмента.
Први сегмент је видео бим где имамо приказане све активности  наших дефектолога и недефектолога који су дефектолошки остручени а имају непосредни рад са децом са сметњама у развоју. Рад дефектолога у припремном предшколском програму у основној и средњој школи, сва три подручја рада, пружање образовне подршке, рад дефектолога у сензорној соби, квантна соба, рад едукатора психомоторике, корективно превентивних вежби, игара, пружање додатне подршке и свега тога. Рад логопеда, психолога, педагога и свега онога што ми као тим можемо да пружимо и постигнемо што боље резултате у раду са нашим ученицима са сметњама у развоју односно децом која имају проблема у учењу.
Други сегмент активности је презентација радова наших средњошколаца у подручју рада, машинсто и обрада метала конкретно браварски смер. Имате њихове изложене радове, врло добре радове које су они уз помоћ својих наставника практичне наставе успели да ураде.
Имамо изложене радове смера хемија, неметали, графичарство. Конкретно књиговесци, имате њихове изложене радове које су реализовали током ове школске године кроз практичну наставу.
Трећи сегмент рада је смер текстилтсво и кожарство. Погледајте њихове радове, имате чак и готове производе, које користимо приликом организовања модних ревија наших ученика.
Следећа активност је презентација наставних средстава наших радова које ми спремамо да би што боље и успешније реализовали низ активности. На овом столу имате „монтесори“ материјал које је веома користан у раду са ученицима и реализацији наставних активности. Користимо сва та средства која нам користе што бољој реализацији образовног васпитног рада.
Четврти део су неке новине које користимо за децу аутистичног спектра понашања, где имамо дефектологе који су иноватори у разним тим методама који су осмислили своје дидактичке материјале који су веома успешни у раду са аутистичном децом.
Циљна група су нам деца са метњама у развоју, њихови родитељи, професори и наставници из редовних масовних школа, да упознају наш рад и да надограде њихово знање у раду са децом ометеним у развоју.
Позвали смо све родитеље да дођу и да виде шта све могу да раде деца ометена у развоју када им се поклони пажња, љубав, стрпљење и наравно знање које наши професори и предавачи поседују и да се упознају са свим нашим начинима рада, да се упознају са нашим успесима, на који начин ми то радимо и како то постижемо. Треба нагласити да се наш рад одвија индивидуално и рад у малим групама. Ако се ради са децом са вишеструким сметњама у развоју, максимални број ученика је шесту одељењу а професионалну праксу реализујемо до четири ученика да би наши стручни људи посветили свима довољно пажње.
Ми се трудимо да развијемо и подстичемо запошљавање особа са инвалидитетом. Наши ученици постижу добре резултате са једне стране, са друге стране сам закон налаже да наши послодавци треба да имају одређени број запослених особа са инвалидитетом. То је дуално образовање које ће надамо се заживети и код нас и у нашој школи а све у интересу наших ученика и социјалног и радног оспособљавања.
Посебан осврт пружамо на социјализацији наших ученика. Као што можете да видите овде имамо сијасет изложених слика. Све су то слике са разних активности, дружења са децом из других маргинализованих група и све је то нешто што доприноси много бољој и сигурнијој социјализацији наших ученика. Реализују се стално кампови, дружења, излети, тако да је то један вид праве и суштинске инклузије које ми заступамо.
Тренутно имамо 148 ученика у припремном прешколском, основном и средњем образовању".