Подељен нови број Лесковачког гласника
05.09.2023.
Директан пренос излагања градоначелника Цветановића о резултатима постигнутим у претходне три године
07.09.2023.
Подељен нови број Лесковачког гласника
05.09.2023.
Директан пренос излагања градоначелника Цветановића о резултатима постигнутим у претходне три године
07.09.2023.
Данас је у Вучју одржана манифестација „Дани крушке“, осма по реду. Ова манифестација има за циљ промоцију пољопривредних произвођача и ове културе, по којој је вучјански крај препознатљив.
На отварању манифестације, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић пожелео је свим произвођачима добру, плодоносну годину. Он се свима њима захвалио на труду у енергији који улажу да пољопривреда остане једна од главних грана привреде у лесковачком крају.
„Од укупне површине засада, под крушком је преко 530 хектара, што износи око 10 посто од укупне површине под засадом воћа у Јабланичком округу. С обзиром на то да се највеће површине под крушком налазе управо у вучјанском крају, наши данашњи домаћини су воћари из Вучја и околних места. Овакве манифестације организују се у циљу промоције пољопривредних произвођача и њихових производа.
Истовремено, трудимо се да пољопривредним произвођачима пружимо финансијску подршку, да им олакшамо рад. Град Лесковац ће и у будућности тежити да обезбеди средства за наше вредне и марљиве пољопривредне произвођаче, а за те намене смо ове године издвојили 138,7 милиона динара, са тенденцијом да сваке године та сума буде већа, од тога 66,5 милиона динара за пољопривредне субвенције, које обично делимо децембра месеца, а ове године се надам да ћемо то урадити нешто раније“.
Председник Савета месне заједнице Вучје Зоран Николић се захвалио градоначелнику др сци. мед. Горану Цветановићу и локалној самоуправи на подршци коју пружају пољопривредним произвођачима, али и вредним и марљивим произвођаччима који су на овој манифестацији изложили своје воће и производе. Он је истакао да је на територији града Лесковца преко 3000 хектара под засадима разног вођа, по чему стоји раме уз раме са другим развијеним воћарским крајевима у Србији, а да се велике површине под крушком налазе управо у Поречјанском крају, који даје добре приносе како по квалитету тако и по кванитету.
У оквиру „Дана крушке“ организовано је такмичење у брзој припреми крушака за компот, а додељене су и награде за највећу површину на којој се узгајају крушке, за најлепшу крушку, за најмлађег перспективног произвођача крушке и за најбољу ракију.
Након одржане манифестације, градоначелник Цветановић са својим сарадницима посетио је засад под крушком у Радоњици, власника Ивана Миленковића, који је награђен за највећу површину под овом културом. Господин Миленковић крушку узгаја на површини од четири хектара.
„Породица Миленковић је једна од највреднијих породица у вучјанском крају, која обрађује четири хектара под крушком. Углавном је за конзумирање, а већи део за производњу виљамове ракије, по коме је овај крај препознатљив, има искуство и традицију. Драго ми је да је г. Миленковић један од млађих пољопривредних произвођача и да користи субвенције града Лесковца. Наша је обавеза да најбољим произвођачима дамо ветар у леђа, да буду што успешнији, да сваке године повећавамо субвенције. Циљ нам је да ову лепу традицију наставите, да живите на селу од свог рада“, закључио је.
Иван Миленковић је истакао да су ове године временски услови утицали на род, али да је ипак постигнут задовољавајући квалитет. Један део производа иде за дестилерију, а остатак за извоз. Осим крушке, породица Миленковић производи и јабуку.