Отворена изложба посвећена хидрологу Вујици Јевђевићу

Фудбал 3х3 стигао у Лесковцу
23.06.2023.
Ненад Здравковић: Дневни лист Ало износи неистине
27.06.2023.
Фудбал 3х3 стигао у Лесковцу
23.06.2023.
Ненад Здравковић: Дневни лист Ало износи неистине
27.06.2023.
У Народном музеју у Лесковцу је отворена изложба „Проф. др Вујица Јевђевић (1913–2006) – хидролог светског гласа“, ауторке Оливере Ћосовић. Организатор ове изложбе је Удружење инжењера и техничара Лесковац у сарадњи са Савезом инжењера и техничара Србије.
На отварању изложбе у име локалне самоуправе града Лесковца обратила се Андријана Васић, народни посланик, и том приликом истакла да је лесковачки Нарони музеј храм културе не само Лесковца и Србије, већ и читавог региона.  
„Четири пута овај музеј је проглашаван најбољим музејем у Србији. Као чувар баштине лесковачког краја, данас је отворио своја врата Удружењу инжењера и техничара Лесковац, како бисмо се сви упознали са животом и радом великог хидролога Вујице Јевђевића.
Поносни на наш народ, на Србију, која је изнедрила много великих научника, чувамо успомену и на Вујицу Јевђевића. Овде смо да се упознамо са животом и делом овог великог научника, који је прославио име Србијеи и српског народа широм света“, закључила је и позвала све да у наредном периоду посете ову изложбу.
Директор Народног музеја Небојша Димитријевић истакао је да је част и задовољство да лесковачки музеј буде домаћин изложбе о једном од највећих хидролога на свету, нашем човеку који је успео у иностранству, једном од четири највећа српска научника у Америци.
„Сви знамо за Пупина, Миланковића и Теслу, а раме уз раме с њима стоји и Вујица Јевђевић, човек који је радио на свим континентима и свој траг оставио у више од 60 земаља, а његова животна прича је до ове изложбе била неиспричана. Овом изложбом, он добија заслужено место у јавном простору Србије“.
Оливера Ђосовић, ауторка изложбе, истакла је да је изложба део пројекта који је подразумевао одржавање научног скупа посвећеног лику и делу професора Јевђевића. Пројекат је реализован у сарадњи са Грађевинским факултетом Универзитета у Београду, а под покровитељством Министарства науке и Министарства културе.