Јавни форум посвећен изради Стратегије развоја урбаног подручја града

Конкурс за доделу подстицајних средстава пољопривредницима
07.06.2023.
Браћа Ђокић отворила још један угоститељски објекат
08.06.2023.
Конкурс за доделу подстицајних средстава пољопривредницима
07.06.2023.
Браћа Ђокић отворила још један угоститељски објекат
08.06.2023.
У седишту града Лесковца одржан је јавни форум посвећен изради Стратегије развоја урбаног подручја града.
Град Лесковац је започео израду ове Стратегије, чија се реализација обезбеђује кроз програм Европске уније за локални развој – ЕУ ПРО Плус.
У уводном делу форума обратио се градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић. Он је изразио задовољство што је Лесковац један од 12 градова у Србији који преко програма ЕУ ПРО Плус израђују своју територијалну стратегију. Како је нагласио, ово је први пут да се за урбано подручје града Лесковца израђује овакав документ и да њиме треба да се истакне локални урбани идентитет, по коме је град препознатљив, али на коме треба и додатно радити. Због значајног индустријског наслеђа, у обухват документа се, осим самог града Лесковца, налазе и делови насеља Вучје, Грделица и Стројковце.
„Значајно за град у изради документа је његова транспарентна процедура израде, која омогућује партиципацију учесника и заинтересованих грађана, чиме ћемо постићи много већи квалитет у препознавању проблема, али и оно што нам је још битније, у проналажењу решења.
Увиђам да постоји заинтересованост у свим секторима за актуелне теме: за област урбанизма, животне средине, економског развоја, зелене агенде и економије, друштвеног благостања и управљања развојем – све те теме се обрађују кроз  процес израде Стратегије.
Захваљујем се Европској унији, која у партнерству са Владом Републике Србије подржава и стручно помаже израду овог документа“, истакао је градоначелник Цветановић и позвао све учеснике у јавном форуму да дају свој допринос и документ побољшају новим, иновативним идејама и предлозима. Он је нагласио да ће са својим тимом покушати да се те нове идеје, које за циљ имају даљи развој урбаног подручја Лесковца, имплементирају у пракси, јер од тога корист имају сви грађани.
У име ЕУ ПРО Плус тима обратио се Виктор Вељовић и представио пројектат:
„Ово је један посебан догађај за мене зато што је град Лесковац један од јако специфичних градова који су обухваћени овим програмом, пре свега због изразито јасно урбаног идентитета који постоји у урбанистичком насељу који сте већ поменули. Управо ови инструменти које тестирамо у сарадњи са вама и пружамо подршку су изузетно битни баш за овакве делове који имају потенцијал за трансформацију у смислу валоризације урбаног идентитета и неких потенцијала који су изузетно специфични за ову територију, и нама представљају савршен полигон за тестирање оваквог инструмента који треба да донесе препоруке на  националном нивоу.
Програм ЕУ ПРО плус је тренутно највећи донаторски програм у Републици Србији вредан 40 милиона евра који се финансира од стране Европске Уније, а спроводи се у партнерству са Министарством европских интеграција, спроводи га Канцеларија за европске интеграције. Програм обухвата 99 локалних самоуправа у два региона, Шумадије и Западне Србије и Јужне и Источне Србије.“
Током пленарне сесије и радионица, посебна пажња је посвећена дефинисању визије и пројектних идеја потребних за стварање стратешког оквира за развој урбаног подручја, а један од кључних аспеката је да се ширем кругу учесника, а посебно локалним актерима, омогући да активно учествују и доприносе остваривaњу заједничке визије развоја.
Свој допринос овом пројекту дали су ученици основних школа Вук Караџић и Светозар Марковић учешћем на ликовном конкурсу „Мој град у будућности“. Њима су данас уручене награде и захвалнице.