Пријем за представнике ромске националне мањине поводом Светског дана Рома

Доминација лесковачких триатлонаца на такмичењу у Вршцу
10.04.2023.
Сви пензионери који примају до 35.000 динара и социјално угрожене породице добиће пакет од града
10.04.2023.
Доминација лесковачких триатлонаца на такмичењу у Вршцу
10.04.2023.
Сви пензионери који примају до 35.000 динара и социјално угрожене породице добиће пакет од града
10.04.2023.
У Свечаној сали града Лесковца данас је уприличен традиционални пријем за представнике ромске националне мањине, поводом обележавања 8. априла, Међународног дана Рома. Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је у друштву својих сарадника и председника Скупштине града Лесковца мр Александра Ђуровића угостио представнике најбројније националне мањине у граду и честитао им празник.
У име локалне самоуправа се обратила др Лидија Димитријевић, заменица градоначелника Лесковца, и рекла да је Међународни дан Рома установљен са циљем да се укаже на проблеме са којима се Роми свакодневно суочавају, попут друштвене искључености и маргинализације, недостатка образовања, незапослености и сиромаштва.
„Град Лесковац годинама уназад улаже ресурсе у побољшање статуса Рома и константом комуникацијом са представницима институција које су највише укључене у свакодневни живот најбројније националне мањине таргетира проблеме и потребе како би се заједничким снагама радило на решавању. Значајни допринос свему наведеном дају и представници Националног савета ромске националне мањине из нашег града.
Управо су највиши представници овог Савета приликом боравка у Лесковцу потврдили да наш град има одличне резултате у процесу интеграције Рома, да је Дом културе, установа јединствена у Србији, пример осталим локалним самоуправама у погледу неговања културе националних мањина и да је Лесковац мултикултуралан град који негује различитости.
Поносни смо на чињеницу да сарадња са нашим уваженим суграђанима припадницима ромске националне мањине даје позитивне исходе, али смо уједно свесни да морамо још радити на овом пољу, да им пружимо што веће могућности и помогнемо да буду што продуктивнији део друштва“, закључила је др Димитријевић.
Мирослав Алиловић, представник Лесковца у Националном савету ромске националне мањине, захвалио се на пријему градоначелнику Цветановићу у име Националног савета Рома и ромске заједнице.
„Овај пријем је показатељ колико град улаже у све области како би се напокон Роми интегрисали у јавни и друштвено-политички живот. Град Лесковац сваке године објављује јавне конкурсе, путем којих Роми своје проблеме решавају кроз одређене пројектне активности, и то је нешто на шта бих ставио акценат. Проблеми Рома се не могу решити преко ноћи, али се могу решавати постепено, управо преко оваквих пројектних активности, поготово из области социјалне заштите, културе и информисања. Највећи допринос желим да дам у образовању ромске деце и да сами себи, уз подршку већинског народа, побољшамо живот у овом граду“.
Директор Дома културе Рома Срећко Живковић је свим Ромима честитао Светски дан Рома. Он је истакао да Дом културе Рома, као установа која се бави очувањем културе ромске националне мањине, сваке године на традиционалн начин обележава 8. април. И ове године је положен венац на спомених палим борцима у Араповој долини јер се велика пажња поклања неговању културе сећања.