Премијерка Брнабић представила резултате рада Владе у Лебану

ЗА ФИНАНСИРАЊЕ РЕДОВНОГ РАДА ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА ИЗ БУЏЕТА ИСПЛАЋЕНО 325 ХИЉАДА ДИНАРА
10.02.2023.
На Светог Трифуна градоначелник обишао виноград породице Николић
14.02.2023.
ЗА ФИНАНСИРАЊЕ РЕДОВНОГ РАДА ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА ИЗ БУЏЕТА ИСПЛАЋЕНО 325 ХИЉАДА ДИНАРА
10.02.2023.
На Светог Трифуна градоначелник обишао виноград породице Николић
14.02.2023.
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су првих 100 дана рада Владе Србије обележиле четири велике целине које су се односиле на буџет, енергетику, владавину права и сталну нестабилност и провокације на Косову и Метохији.
Седници Владе у Лебану, на којој је премијерка Брнабић представила резултате рада Владе у првих 100 дана, присуствовали су градоначелник Лесковца, др сци. мед. Горан Цветановић, начелник Јабланичког управног округа Милош Ђирић, као и народне посланице Марија Јовановић и Андријана Васић. 
Брнабић је, представљајући постигнуте резултате, истакла да је наш буџет развојни, упркос свим изазовима са којима се суочавамо и ми и свет, и да од њега зависи даљи раст и развој Србије, као и животни стандард и инвестиције.
Такође, како је додала, минимална зарада повећана је за 14,3 одсто и сада износи нешто више од 40.000 динара.
"Желимо да видимо како можемо на сваки начин да помогнемо најугроженијим слојевима становништва да достојанствено живе и имају достојанствену плату за свој рад", поручила је председница Владе.
Она је потврдла да је државна каса стабилна, те је БДП за 2022. годину износио 60,3 милијарде евра, што је рекордан БДП, и додала да је дефицит на крају 2022. године био 3,3 одсто БДП-а, а јавни дуг 55,2 одсто БДП-а са тенденцијом пада.
У том контексту, Брнабић је објаснила да је 25. јануара отплаћен дуг од 100 милијарди динара, чиме је удео јавног дуга смањен већ у јануару. 
У прошлој години остварен је и раст који није био као што је планирано јер, како је навела, крајем 2021. године, када су прављене пројекције за раст, нико није очекивао рат у источној Европи.
Остварили смо раст између 2,3 и 2,5 одсто, и упркос свим тешкоћама имали смо 4,4 милијарде евра страних инвестиција, предочила је премијерка и указала на то да се Влада у првих 100 дана рада фокусирала на даље привлачење страних инвестиција јер оне гарантују континуирани раст плата и пензија.
У том смислу, председница Владе је напоменула да је пронађен стратешки партнер за „Стакло Параћин“, у које ће швајцарско-словеначки конзорцијум „Global Glass“ уложити више 300 милиона евра.
Она је као основну поруку навела то да је постигнута стабилност у смислу континуираног раста плата и пензија, подршке најугроженијем делу становништва, даљих инвестиција и раста.
 Буџет је обезбедио даље унапређење животног стандарда, повећање плата и пензија. Тачне податке за плате у јавном сектору имаћемо 25. фебруара, али тренутно знамо да смо завршили годину са просечним платама између 710 и 720 евра, и оне су 115 одсто веће него пре 10 година, нагласила је премијерка.
Она је подсетила на то да су плате у јавном сектору повећане 1. јануара за 12,5 одсто, а у војсци 25 одсто, док су пензије повећане укупно 20,8 одсто у новембру и јануару, што значи да ће просечна пензија у 2023. износити приближно 320 евра.
Током првих 100 дана рада Владе отворена је канцеларија и истраживачки развојни центар ИБМ у Новом Саду, подсетила је Брнабић и истакла да је председник Србије Александар Вучић јуче отворио хотел „Планинка“ у Куршумлијској бањи.
Такође, како је указала, јапанска компанија „Japan Tobacco International“ (ЈТИ) у Сенти најавила је нови инвестициони циклус у Србији за наредних пет година за побољшање производње и проширење капацитета, у вредности од 51 милион долара.
Према њеним речима, споразуми са швајцарском фармацеутском компанијом и јапанском компанијом „Такеда“ дају основ за један од најважнијих стратешких пројеката, а то је Био 4 кампус.
 Премијерка је пренела да су завршени преговори са ММФ-ом о стенд-бај аранжману од 2,4 милијарде евра у трајању од 24 месеца, оценивши да нам је то важно да учврстимо стабилност – део ће бити намењен за ублажавање енергетске кризе, а други за случај даљих поремећаја у Европи и свету.
Такође, никада већи износ средстава није био одвојен за инвестициона улагања у путну и железничку инфраструктуру, нагласила је она и додала да је симболично пробијен тунел на обилазници око Београда.
Према њеним речима, 2023. година биће важна година за путну инфраструктуру, будући да је планирано да се заврши ауто-пут до Пожеге, до Крушевца и многи други пројекти.
У свом експозеу председница Владе је поменула и важне пројекте који ће се у наредном периоду реализовати у Лесковцу - изградња складишно-дистрбутивног центра и регионалног старт-ап центра, као и један пројекат који је тренутно у процесу реализације - изградња стазе до репетитора на Хисару.