У Народном позоришту одржана Светосавска академија

МИНИСТАР БЛАГОЈЕВИЋ И ГРАДОНАЧЕЛНИК ЦВЕТАНОВИЋ ОБИШЛИ ЗАВРШНЕ РАДОВЕ НА СТАДИОНУ У ЛЕСКОВЦУ
26.01.2023.
Град Лесковац наградио младе и успешне људе
27.01.2023.
МИНИСТАР БЛАГОЈЕВИЋ И ГРАДОНАЧЕЛНИК ЦВЕТАНОВИЋ ОБИШЛИ ЗАВРШНЕ РАДОВЕ НА СТАДИОНУ У ЛЕСКОВЦУ
26.01.2023.
Град Лесковац наградио младе и успешне људе
27.01.2023.
Синоћ је у сали лесковачког Народног позоришта одржана Светосавска академија, у организацији овогодишњег домаћина, Основне школе „Коста Стаменковић“
Инпирисани ликом великог светитеља, ученици су на сцени изводили песме, рецитале, скечеве, а програм је обогатила и Вокална група Либеро. На свечаности су уручене Светосавске повеље најбољим ученицима, школама и заслужним појединцима у ширењу светосавља. 
Након што је од домаћина примио Светосавску повељу, присутнима се обратио градоначелник Лесковца, др сци. мед. Горан Цветановић, уз речи:
„Личност Светог Саве синоним је за српску државност, Српску православну цркву, али и за просветитељски рад, што га чини најважнијом фигуром у историји српског школства и образовања. Просветитељске идеје, започете далекосежном визијом Светог Саве, трају и опстају кроз векове. Оне нас подсећају и данас да су знање и учење темељ свесног живљења и полуга напретка сваког појединца, али и друштва у целини. Зато се сваке године, поводом Дана Светог Саве, окупљамо на оваквим свечаностима, да пренесемо његову реч, али и реч о њему.
Дух светосавља чини темељ свега што називамо српским, нашим, православним. Он је и у основи мисије српског школства – да се кроз квалитетно образовање ствара здрава нација, подмладак спреман да друштво мења набоље. Наши просветни радници су вредни и доследни следбеници те мисије, а допринос Града Лесковца је да из године у годину повећава улагања. Давне 2012. године, кад су неки други имали одговорност, у образовање се улагало 400 милиона, а данас, у 2023. години, у стуб друштва, а то је просвета, улажемо милијарду у 40 милиона. Традиција коју смо успоставили и на коју смо изузетно поносни је и награђивање младих талената на Савиндан. Сутра ћемо 259 младих, најбољих међу најбољима, наградити износом од 7,8 милиона динара. То је најмање што можемо, јер желимо да покажемо да су они идол другим младим људима, понос града Лесковца и амбасадори не само нашег града, већ и читаве Србије".
Директорка ОШ „Коста Стаменковић“, Александра Сибиновић, захвалила се локалној самоуправи и другим установама и организацијама на великој подршци у спровођењу светосавских активности, и истакла:
„Цела недеља је била посвећена разним активностима. У духу традиционалних вредности, одржана су спортска светосавска такмичења у пливању и одбојци, реализоване су радионице ученика млађих узраста под слоганом „У здравом телу здрав дух“, награђени су најбољи ученици на ликовно-литерарном конкурсу, одржани су квизови и трибине о делу и лику св. Саве и по први пут су се реализовале радионице у конаку цркве за ученике од 5. до 8. разреда из калиграфије.
Завештање Светог Саве је и дан данас присутно у традицији православне цркве. Он је највећи српски просветитељ, архиепископ, лекар, писац, оснивач манастира Хиландар, који је својом чврстом вером у Бога веровао у људе, повезивао их и осветљавао им животне путеве. Са поносом, после толико векова и уздигнутог чела можемо рећи да је његова мисија остварена. Данас је образовање и школовање свима доступно у Србији; многи наши млади стручњаци из свих области су признати и препознатљиви у свету“.
Његово преосвештенство епископ нишки, господин Арсеније, добитник Светосавске повеље, говорећи о Светом Сави, истакао је да је он био пријатан, али неустрашив, необично леп, а врло скроман, веома активан, али сталожен, друштвен, али ипак усамљен. "Умео је да живи отмено у оба света, због чега су му се многи дивили и на њега се угледали. И данас му његова духовна деца подижу многе задужбине на свих пет континената, на које их је иронија судбине расејала", навео је епископ.