Два нова скенера и два рендген апарата у Општој болници Лесковац

ПРВОГ РАДНОГ ДАНА У ГОДИНИ ИСПЛАТА УДРУЖЕЊИМА ИЗ ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ
04.01.2023.
БЕСПЛАТНИ САДРЖАЈИ ТОКОМ ЗИМСКОГ РАСПУСТА 2023.
06.01.2023.
ПРВОГ РАДНОГ ДАНА У ГОДИНИ ИСПЛАТА УДРУЖЕЊИМА ИЗ ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ
04.01.2023.
БЕСПЛАТНИ САДРЖАЈИ ТОКОМ ЗИМСКОГ РАСПУСТА 2023.
06.01.2023.
У последњих шест месеци Служба за радиолошку дијагностику Опште болнице Лесковац опремљена је са два нова скенера и два рендген апарата.
Са базним станицама и адаптацијом просторија за ову инвестицију издвојено је милион и 490 хиљада евра и захваљујући томе дијагностика ће се обављати брже, квалитетније са мање зрачења пацијената и медицинског особља, без листи чекања.
Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас поводом ове инвестиције посетио лесковачку болницу и том приликом истакао да је здравство један од основних стубова друштва и државе.
Говорећи о текућој реконструкцији Опште болнице Лесковац рекао је:
„Прва фаза реконструкције са улагањем од око пет милиона евра је завршена, која је обухватила уређење фасаде, замену столарије и реконструкцију дела крова. Друга фаза, која је почела крајем прошле године, вредна је чак четири и по милијарде динара, колико је до пре неколико година износио буџет града Лесковца, велика инвестиција, и ако додамо да ће око милијарду динара бити издвојено за најсавременије апарате и дијагностику, онда вам то довољно говори о озбиљности овако једне инвестиције коју смо дуго чекали, али смо на задовољство свих грађана дочекали и кренули да интензивно радимо на томе. Не могу да не поменем да смо и ми као град дали скроман допринос релизацији овог капиталног и веома комплексног пројекта - финансирали смо израду пројектно-техничке документације, и издвојили средства за ангажовање надзорног органа за шта је из буџета града издвојено укупно 95,5 милиона динара,“- рекао је градоначелник Цветановић и захвалио се Влади и председнику Републике Србије.
„Подсетићу и да је Општа болница пре месец дана од стране организације Sprit of America добила ултразвучни апарат у вредности од 35 хиљада евра, чиме је пружање здравствених услуга секундарног нивоа подигнуто на виши ниво, а који је смештен на Служби за гинекологију и акушерство. Када већ помињем ову службу, морам да назначим да ће данас заменица градоначеника др Лидија Димитријевић и др Александра Миљковић из Кабинета градоначелника, посетити породилиште и преостале ваучере за 10 прворођених беба са територије града Лесковца уручити данас. Подсетићу и да смо суму од 20.000 динара ове године подигли на 30.000, односно укупно 300 хиљада динара смо определили ове године.“
Градоначелник Цветановић је додао да је сигуран да ће се након две године видети прави резултати рада и да ће се са младом генерацијом која је, захваљујући добром програму Владе Републике Србије и председника Александра Вучића, који је омогућио да сваке године преко 200 лекара добије посао и то они који су завршили факултете са највишим просеком, са искусним лекарима, апаратуром, створити једна целина која може да да само прави квалитет здравствених услуга.
Директор болнице др Небојша Димитријевић је казао да су отежани услови рада због почетка реконструкције, да је оперативи програм скраћен, да је цело крило тренутно пресељено, те да се ради са мањим бројем лежајева:
„Трудићемо се да пацијенти што мање осете ово и да свима изађемо у сусрет колико будемо у могућности. Кренули смо са спровођењем програма Хелијант, преко којег се искључиво заказују прегледи и нема папирологије. Још увек се уходавамо и учимо програм, али иде набоље. На основу искуства оних који су имплементирали програм, наша болница је најбрже овладала њиме.“
Начелник Службе за радиолошку дијагностику, др Миодраг Јанковић, истакао је да у историји дијагностике Јабланичког округа никада није било веће инвестиције од ове. Ради се о два нова дигитална, 160-слајсна скенера, као и два дигитална рендген апарата, на којима је могуће у потпуности манипулисати сликама – увећавати их, смањивати, осветљавати и затамњивати, чиме нема поновног графирања и зрачења пацијента и особља. Он је нагласио да је пре пар година стигао и ПАКС систем, који омогућава логистику свега тога. У време короне су стигла два стационарна и два мобилна рендгена, што је омогућило да болница издржи огроман притисак, јер је дневно графирано око 300 пацијената.
Др Јанковић је напоменуо да ће Служба радиологије врло брзо добити и магнетну резонанцу, као и дигитални мамограф. Осим тога, Служба нукеларне медицине ће добити гама-камеру, апарат вредности око 300.000 евра, за снимање штитне жлезде. Уз комплетну реконструкцију подова, водоводне, канализационе и електричне мреже, Општа болница Лесковац, како је др Јанковић истакао, биће у рангу клиничких центара у већим градовима.
Помоћник директора болнице др Милан Петровић се данас обратио и казао да се захваљујући савременим програмима региструје употреба средстава, те да је потребно испоштовати процедуре и осврнуо се на отварање историје болести приликом употребе скенера.
„Ако се не отвори историја болести, програм се у ургентном евидентира као преглед и виде се много мањи од реалних трошкова. Дакле нопходно је отворити историју болести, било дневну, било за лежеће пацијенте, како би се од фонда рефундирали трошкови.
Битно је рећи да смо смањили листу чекања на очном и ортопедији, направљена је нова ранг листа и оператива на ортопедији ради и у другој смени.“ Др Петровић се осврнуо и на ситуацију са ковидом 19 и истакао да су пацијенти углавном са лакшом клиничком сликом.
Др Јанковић се надовезао на функционисање отварање историје болести у склопу дневне болнице и казао да је фактурисање употребе скенера тим путем у износу од више хиљада динара, а уколико се тај поступак не изврши фактурише се на око 400 динара, што нису реални трошкови. Истакао је да за употребу скенера нема листе чекања и да се та дијагностика обавља у кратком року.
Директор Димитријевић се такође надовезао на њих и истакао да је потребно Фонду, који је финансијер болнице, приказати све неопходне процедуре и да то захтева смештање пацијента у Дневну болницу и да је циљ да пацијент за време проведено у болници добије што бољу услугу и обављање свих неопходних процедура.
Објашњавајући модел функционисања дневне болнице, градоначелник Цветановић је истакао да се ради о потпуно транспарентном, јасном начину рада, који ће смањити корупцију у здравству и омогућити болници да евидентира и од РФЗО-а, као свог главног финансијера, наплати све трошкове пружања здравствених услуга пацијентима.
Након конференције градоначелник Цветановић је у друшву руководства болнице обишао Службу за радиолошку дијагностику и започете радове на реконструкцији. Заменица др Лидија Димитријевић и помоћник градоначелника др Александра Миљковић су мајкама у породилишту уручиле ваучере опредељене за првих 10 беба рођених у години, пожелеле им здравље и срећу. Начелница Службе за гинекологију је истакла да се у 2022. години родило 945 беба са пребивалиште на територији града Лесковца, односно 137 више него у 2021. години.