МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ ПОСЕТИО ЛЕСКОВАЦ НА МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

ПРИЈЕМ ЗА СТЕФАНА МИЛЕНКОВИЋА И КАМЕРНИ ОРКЕСТАР АМОРОЗО
03.12.2022.
ДАН ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „ВАСА ПЕЛАГИЋ“
04.12.2022.
ПРИЈЕМ ЗА СТЕФАНА МИЛЕНКОВИЋА И КАМЕРНИ ОРКЕСТАР АМОРОЗО
03.12.2022.
ДАН ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „ВАСА ПЕЛАГИЋ“
04.12.2022.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић је данас боравио у Лесковцу.
Своју посету започео је обиласком Спортско-рекреативног центра Дубочица, где се у друштву градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића и представника МС Удружења Јабланичког округа упознао са радом лифта за особе које користе инвалидска колица, постављеним захваљујући средствима Министарства. Приступ СРЦ Дубочици за особе са инвалидитетом олакшан је од марта ове године, када је пројекту МС Удружења Јабланичког округа Министартсво за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одобрило пет милиона динара.
Након упознавања са радом лифта обишли су базен СРЦ Дубочица где се налази машина са столицом за помоћ особама у колицима за спуштање у базен коју има мали број локалних самоуправа у Србији, а машина у Лесковцу је јединствени савремени модел. Како је речено, то није велика инвестиција, али је веома значајна.
Након обиласка министар Селаковић је рекао:
„Међународни дан особа са инвалидитетом се обележава пуних 30 година, од 1992. године. На овај дан не треба сви да се сетимо особа са инвалидитетом, јер сваког дана морамо да радимо да њима помогнемо, већ да подвучемо шта смо до сада урадили да особама са инвалидитетом олакшамо уживање људских права. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања односно Сектор за заштиту особа са инвалидитетом је вредно радио у претходних годину дана. Одлучили смо да овај дан обележимо у Лесковцу промоцијом једне велике ствари, овог лифта и посебне столице која особама са инвалидитетом омогућава улазак у базен. У Лесковцу има преко 4 хиљаде особа са инвалидитетом чији је рад организован у десет удружења. Током 2021. и 2022. године за град Лесковац и 10 удружења издвојено је 12 милиона динара. Помогли смо адаптацију и уређење просторија два удружења МС и МНРО.“
Министар је подсетио да је овогодишњи мото Међународног дана особа са инвалидитетом гласи „Трансформативна решења за инклузивни развој, односно примена иновација у подстицању пристипачније у праведнијег света“ и нагласио да је управо лифт у СРЦ конкретан пример тога. Министар се захвалио Јелени Полић без које се не би остварио овај диван пројекат јер је она творац истог, својој помоћници Биљани Барошевић и градоначелнику Цветановићу који са својим сарадницима заиста вредно ради да особе са инвалидитетом овде у Лесковцу имају град у којем могу боље да живе. Он је казао да је пројекат за наредну годину побољшање приступачности Народног музеја постављањем лифта.
О чињеници да се у Лесковцу посвећено ради на уклањању баријера са којима се суочавају особе са инвалидитетом говорио је градоначелник Цветановић и казао да многе установе имају рампе, а да је СРЦ друга установа која је након Центра за социјални рад поставила овакав лифт и изразио наду да ће Министартво и убудуће подржавати пројекте који за циљ имају побољшање положаја особа са инвалидитетом:
„Разумевање потреба осетљивих друштвених група и креирање услуга социјалне заштите у складу са тим потребама, један је од важних корака ка јачању осетљивих група и друштва у целини. Лесковац одговорно приступа унапређењу система социјалне заштите и своје ресусрсе, уз подршку Владе Републике Србије, улаже у побољшање инфраструктуре неопходне за боље кретање особа које користе инвалидска колица.
Неке од установа у граду су поставиле рампе, док су две механизацијом унапредиле овај сегмент свог функционисања. Центар за социјални рад је у склопу реконструкције објекта, вредне 44 милиона динара, где су после 60 година постојања и рада постављени рампа и лифт и омогућено да људи који имају потребе за социјалним услугама лично комуницирају са свим радницима који артикулишу њихове потребе и решавају проблеме. Пре неколико месеци и овај спортски објекат, СРЦ Дубочица, је уз помоћ пројекта МС Удружења Јабланичког округа и средстава Вашег Министарства постао је приступачан базен и остале услуге СРЦ-а. A у циљу још бољег пословања установе почетком наредне недеље креће се са уређењем платоа улагањем од 13,5 милиона динара.“
Представник МС удружења Јелена Полић се захвалила ресорном Министарству јер је препозната важност пројекта постављања лифта:
„То је веома значајно за особе са инвалидитетом, јер ће неки након година моћи да равноправно користе базен, и да се створи Србија без баријера.“
Министар је данас одговарајући на питање новинара казао да запошљавање особа са инвалидитетом не тече задовољавајућом динамиком. Нагласио да ће држава наставити да подржава ту област те да су особе са инвалидитетом продуктивни, лојални радници, да у Србији постоји 62 привредна друштва која запошљавају ову групацију наших суграђана, да их је мало, те да их држава помаже са 625 милиона динара.
Председник МС удружења Јабланичког округа Предраг Јовановић је данас рекао да су два њихова члана у компанији Џинси дочекала пензију, али да свакако треба радити на овом пољу.
Након обиласка СРЦ Дубочице министар Селаковић и градоначелник Цветановић су одржали састанак са удружењима бораца из Лесковца, Лебана, Власотинца и Бојника.