ПОЧЕО ДЕСЕТИ ФЕСТИВАЛ АМАТЕРСКЕ ПОЗОРИШНЕ РЕЖИЈЕ (ФАПОР)

ПОЧЕЛА ЈЕСЕЊА САДЊА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ЛЕСКОВЦА
02.11.2022.
САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА НАЛАС-А У РИЈЕЦИ
06.11.2022.
Синоћ је у Лесковачком културном центру свечано отворен 10. Фестивал аматерске позоришне режије (ФАПОР).
Бројни посетиоци Фестивала имали су прилику да уживају у представи „Ноћ у кући господина Колака“, у режији Ирфана Менсура, а у холу Лесковачког културног центра приређене су и две изложбе: изложба фотографија „Милош Житић – господин глуме“ Музеја позоришне уметности из Београда и ауторке Мирјане Одавић, као и изложба позоришних костима аутора Бориса Чакширана, под називом „Шума и у шуми бајка“.
У име локалне самоуправе, присутнима је добродошлицу пожелела Марија Рајковић, помоћник градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића, и том приликом истакла:
„Захваљујући овом Фестивалу, који се по десети пут одржава у организацији Лесковачког културног центра, а под покровитељством Града Лесковца и Министарства културе и информисања, али и другим афирмисаним манифестацијама попут ЛАЈФ-а, СТРИНГС-а, ЛЕДАМУС-а, Лесковац игра значајну улогу на културно-уметничкој сцени Србије и региона и окупља велики број уметника, књижевника, филмофила и љубитеља културе и уметности. Поносни смо на ту чињеницу. У наредних шест дана ће лесковачка публика сваке вечери уживати у такмичарским представама и богатом пратећем програму“.
Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра, истакла је да је аматеризам љубав према ономе што се ради. "Зато фестивал аматерске позоришне режије из године у годину све више напредује, све се више развија и постаје једна од значајнијих манифестација коју организује Лесковачки културни центар. Почело се скромно, а ево данас прослављамо први значајнији јубилеј. У првом десетлећу Фестивал је квалитетом садржаја и одличном организацијом успео да се наметне као мали, а велики фестивал Лесковачког културног центра. Данас ФАПОР има изграђену публику за представе, које по квалитету извођења као да су професионалне. ФАПОР негује љубав према глуми, према позоришној сцени, љубав према уметности“.
Јубиларни, 10. ФАПОР је свечано отворио глумац Слободан Бода Нинковић, који је навео:
„Далеке 1974. године почео сам аматеризмом да се бавим у свом родном Смедереву. Аматеризам је основа и база за било какав даљи рад у професионализму. И многе моје колеге су такође почеле у аматеризму и зато мислим да је ово врло значајно. Постојао је један период када је аматеризам кренуо мало да попушта, али мислим и да све локалне заједнице треба да дају шансу младим људима да организују и квалитетно троше време. Тако ћемо, наравно, добити и оне који могу да пређу у професионализам. Не због професионализма, него због уживања које аматеризам доноси“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

gdpr-image
👋 Добродошли на Прагматикос! Све новости, вести и занимљивости можете пратити управо овде, на једном месту! Телефон: 064 / 4 377 377 - Мејл: pragmatikosinfo@gmail.com
Упознај Прагматикос