ЗВАНИЧНО УРУЧЕЊЕ БФЦ СЕРТИФИКАТА

РЕДОВНА ИЗДВАЈАЊА ЗА ОБЛАСТ ОБРАЗОВАЊА
17.10.2022.
Установа за одрасле и старије обележила 58. година рада
17.10.2022.
РЕДОВНА ИЗДВАЈАЊА ЗА ОБЛАСТ ОБРАЗОВАЊА
17.10.2022.
Установа за одрасле и старије обележила 58. година рада
17.10.2022.
У организацији НАЛЕД-а у Дубровнику на коференцији CORE Days 2022, Партнерство за конкурентнији регион уприличено је уручење BFC признања градовима који су успешно прошли кроз процес Сертификације општина с повољним пословним окружењем у југоисточној Европи и заслужили сертификат који као печат квалитета потврђује да грађанима и привреди пружају услуге по највишим међународним стандардима.
Лесковцу је признање припало са највећим процентом испуњености критеријума 96,33%.
Конференција CORE Days 2022 се одржава уз подршку Немачке развојне сарадње коју спроводи ГИЗ и окупила је представнике влада, институција задужених за унапређење услова пословања, лидере локалних самоуправа, привреде и цивилног сектора, како би разговарали о унапређењу сарадње и размени искустава на спровођењу економских реформи на националном и локалном нивоу.
BFC SEE је јединствени програм за мерење и унапређење услова пословања и инвестирања на локалном нивоу. Градовима и општинама пружа јасне смернице за креирање повољног пословног окружења и увођење међународних стандарда ефикасности и транспарентности локалне администрације у складу са принципима добре управе. За постојећу привреду и потенцијалне инвеститоре, чињеница да једна локална самоуправа поседује овај цертификат значи да у тој средини могу да рачунају на стабилни и предвидљиви пословни амбијент.
У име градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића признање је преузела заменица др Лидија Димитријевић, које јој је уручио Петер Волф из ГИЗ-а.
Поред сертификата Лесковац је добио још једну потврду развоја и поново се нашао у BFC клубу. Клуб градова и општина са повољним пословним окружењем (БФЦ клуб) је основан у јуну 2021. године од стране јединица локалне самоуправе у Србији које су потписале заједничку Повељу, чиме су се обавезали да као лидери у развоју међусобно размењују своја искуства, као и са општинама које заостају у развоју у циљу поспешивања економског раста.
У раду Клуба учествују јединице локалне самоуправе које су носиоци BFC Сертификата или се налазе у процесу сертификације градова и општина са повољним пословним окружењем у југоисточној Европи.
Лесковац је прошле године, на челу са градоначелником др сци. мед. Гораном Цветановићем, био један од чланова председништва поменутог клуба.
Ове године, након спроведеног гласања у којем је учествовало 26 јединица локалне самоуправе, градоначелник Цветановић и Лесковац ће поново бити чланови председништва БФЦ клуба. Нашем граду и градоначелнику је припао највећи број гласова, 81, а иза Лесковца су по броју гласова остали Ниш, Пожаревац, Зајечар, Шабац, и Крагујевац.