У ЛЕСКОВЦУ ОДРЖАН КРОС РТС-А

Ледамус – почели лесковачки дани музике
14.10.2022.
РЕДОВНА ИЗДВАЈАЊА ЗА ОБЛАСТ ОБРАЗОВАЊА
17.10.2022.
Ледамус – почели лесковачки дани музике
14.10.2022.
РЕДОВНА ИЗДВАЈАЊА ЗА ОБЛАСТ ОБРАЗОВАЊА
17.10.2022.
Данас је у Лесковцу на хиподрому одржан Крос РТС-а, у ком су учествовали малишани из предшколских група, затим деца школског узраста, основци и средњошколци, као и старија група сениора, рекреативаца и професионалних атлетичара.
Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, обратио се присутнима пред почетак трке сениора и казао:
„Велико ми је задовољство што је Лесковац један од градова домаћина овогодишње РТС Крос серије, и што се данас на хиподрому окупио оволики број деце и младих, али и афирмисаних атлетичара из земље и иностранства. Град се прихватио одговорности да организује ову велику манифестацију, једну од највећих спортских приредби у Европи, и лепо је видети да смо успели у својој замисли – да данашњи дан буде празник атлетике и промоције здравог живота.
РТС Крос је спортски догађај који траје сваког дана у години, а идејни творци и покровитељи потрудили да организују активности не само у такмичарском делу, већ да учесницима кроса понуде и образовне и уметничке садржаје. Град Лесковац је у у оквиру Кампа РТС-а био домаћин деци из дијаспоре, а на традиционалној крос трци „Кроз Србију“, учествовало је преко 16.000 ђака из свих школа у Јабланичком округу. Овом данашњом манифестацијом, на којој смо окупили ђаке, рекреативце, професионалне атлетичаре, заокружујемо овогодишњи циклус РТС Кроса и шаљемо прелепу слику о Лесковцу као граду који негује спортске вредности и код омладине развија свест о значају активних и здравих животних стилова.“ Градоначелник је честитао свим учесницима и победницима и нагласио: "Самим учешћем на данашњем кросу, сви сте ви победници". 
Пре самог почетка Кроса присутнима се обратио Стеван Ковачевић, директор РТС Кроса, који је свима пожелео добродошлицу и подсетио да је ово такмичарска завршница 31. Кроса РТС-а. Он је похвалио Лесковчане због организације ове манифестације и нагласио да је број оних који су се одазвали позиву да учествују на овогодишњем кросу у Лесковцу вредан дивљења.
Александар Пејчић, члан Градског већа града Лесковца, отворио је такмичење и рекао: "Имам изузетно велику част да вам поздравим у име градоначелника Лесковца, др Горана Цветановића, у име његовог кабинета и организационог одбора овог кроса. За нас у Лесковцу - ово је празник. Изузетно смо срећни што данас овде стоји тркачка младост Лесковца и што ће неки овде трчати своју прву трку у животу. Верујем да ће је памтити до краја живота. Град Лесковац итекако улаже у развој спорта, ове године је за пројектно финансирање клубова издвојено 120 милиона динара. Практично, ми стварамо један нови амбијент за нови бренд - за спортисте". 
Овогодишњем Кросу РТС-а присуствовао је и Дане Корица, један од највећих југословенских атлтичара и актуелни рекордер на 5000 и 10.000 метара. Он је истакао да му је веома драго што је данас у Лесковцу, а поготово што је лесковачки крос привукао велики број деце и младих. "Захваљујем се градоначелнику, његовим сарадницима, Спортском савезу, атлетским клубовима, директорима школа, наставницима, а нарочито деци. Изузетно ми је драго што је Лесковац поново дошао у центар збивања атлетике и спорта уопште. Некада је ово био град са великим бројем атлетичара, репрезентативаца, а сада се поново диже на прави начин. Све честитке свима који су учествовали у организацији овог лепог кроса."
Г. Корица је младим спортиситима поручио да уче и да тренирају, јер ће само тако бити корисни за наше друштво. 
У оквиру овогодишње РТС Крос серије у Лесковцу одржано је 27 трка. У главној трци сениорки, на 3000 метара, прво место заузела је Румунка Кристина Балан, друга је Новопазарка Саиме Мурић, а трећа Мејира Мемедовић из Новог Пазара. У категорији сениора на 5.000 метара први је Новопазарац Алдин Ћатовић, други је Урош Гутић из Републике Српске, а трећи Антон Давид из Румуније.
Током трајања трка РТС Крос серије у Лесковцу, градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић директно се укључио у програм Радио Београда, и том приликом говорио о самом Кросу, али и о издвајањима из градског буџета усмереним ка развоју спорта у граду на Ветерници. 
Градоначелник Цветановић је победницима главних трка - у категорији сениора на 5000 метара и сениорки на 3000 метара, уручио медаље и награде.