Ледамус – почели лесковачки дани музике

Одлаже се почетак грејне сезоне
14.10.2022.
У ЛЕСКОВЦУ ОДРЖАН КРОС РТС-А
16.10.2022.
Одлаже се почетак грејне сезоне
14.10.2022.
У ЛЕСКОВЦУ ОДРЖАН КРОС РТС-А
16.10.2022.
У Свечаној сали града Лесковца вечерас су, наступом виртуоза на гитари Горана Кривокапића, отворени 14. Лесковачки дани музике (ЛЕДАМУС).
У име градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића овогодишњи ЛЕДАМУС је отворила његова заменица, др Лидија Димитријевић, и том приликом казала:
„Већ традиционално, 14. годину заредом, Лесковачки дани музике доносе право уживање свим љубитељима музике у нашем граду. ЛЕДАМУС се, као озбиљан и престижан музички фестивал, позиционирао високо у области класичне музике како у нашој земљи, тако и много шире. Овај фестивал је одлична прилика да се представи оно што је најбоље у музичком животу Лесковца, али и музичка достигнућа других средина.
Најистакнутији уметници из света музике радо долазе у наш град и лесковачкој публици сваке године приуште велику част да ужива у њиховој виртуозности. Ове године имамо то задовољство да на отварању ЛЕДАМУС-а наступи Горан Кривокапић, један од водећих гитариста нове, младе генерације на међународној сцени класичне гитаре и предавач на више европских факултета“.
Др Димитријевић је одала велико признање Музичкој школи „Станислав Бинички“, која већ годинама уназад успешно организује овај престижни музички фестивал и захвалила се што ће захваљујућу томе Лесковац у данима пред нама живети у ритму уметничке музике.
Директорка Музичке школе „Станислав Бинички“ Биљана Миљковић, истакла је:
„Имаћемо прилику да чујемо гитаристу Горана Кривокапића, флаутисте Љубишу Јовановића и Страшу Темкова, соло певачицу Катарину Симоновић Иванковић, квартет контрабаса „Басиона Амороза“, квартет „Рубикон“. У оквиру фестивала биће одржане две трибине и два разговора са уметницима. Желим, пре свега, да се захвалим Министарству кутлуре и Граду Лесковцу који су наши стари покровитељи, као и спонзорима Дунав осигурање и винарија Стари дани. Велико хвала и свим институцијама кутлуре нашег града.
ЛЕДАМУС није једини фестивал који организује Музичка школа Станислав Бинички. Ту су и Интернационални фестивал гитаре и школски фестивал „Виртус пиано“. Осим тога, наши ученици и професори су стални учесници свих културних и уметничких манифестација које се одржавају у нашем граду.“