ЛЕСКОВАЦ И КРИВА ПАЛАНКА СПОРАЗУМОМ О САРАДЊИ УЧВРСТИЛИ ПРИЈАТЕЉСКЕ ОДНОСЕ

МИЛИОН И 500 ХИЉАДА ДИНАРА ЗА РАДОВЕ У МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ
06.10.2022.
У понедељак без струје 15 улица у Лесковцу и два околна села
07.10.2022.
МИЛИОН И 500 ХИЉАДА ДИНАРА ЗА РАДОВЕ У МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ
06.10.2022.
У понедељак без струје 15 улица у Лесковцу и два околна села
07.10.2022.
Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић и градоначелник Криве Паланке Сашко Митовски данас су у овој општини Северне Македоније потписали Споразум о сарадњи.
Вођени принципима узајамног поштовања и жеље за јачањем пријатељских веза између два народа на економском, научно-техничком и културном плану, а на основу равноправности и узајамних интереса, две локалне самоуправе су једногласне у намери да прошире и продубе партнерство и сарадњу према правним прописима Републике Северне Македоније и Републике Србије.
Сарадња града на Ветерници и северномакедонске општине започета је реализацијом пројекта „Повезивање бисера“ чија укупна вредност износи 236.440 евра. Ова прекогранична сарадња је омогућила да се на територији нашег града додатно уреди кањон реке Вучјанке, а у Кривој Паланци Станечки водопади.
Две локалне самоуправе су током ове сарадње развиле односе дубоког пријатељства и узајамног поштовања, те се намера о братиљењу наметнула као логичан корак. Идеја је брзо прерасла у дело, па се приступило законским корацима за потписивање споразума, а крајњи резултат је свечано потписивање уприличено данас у општини Крива Паланка на свечаној седници уочи обележавања Дана општине.
Након потписивања Споразума на седници се најпре обратио градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић и казао:
„Стављањем потписа на документ ми смо учврстили наше дубоке пријатељске везе, наставићемо већ сада плодоносну сарадњу и унапредити је на свим пољима.
Лесковац је богата локална самоуправа. Имамо братске градове са свих страна света, како са старог континента, тако и далеке Азије, град Лан Џоу, али посебно нам је задовољство што листи побратима додајемо градове из суседних нам земаља. После Куманова, сада и Криву Паланку. Наша држава Србија и Северна Македонија годинама уназад негују добре односе, што се посебно показало у помоћи наше земље вашој, када су на иницијативу председника Републике Србије господина Александра Вучића дониране вакцине и одобрено бесплатно вакцинисање на територији Србије. Унапређење је уследило иницијативом Опен Балкан, чије су потписнице Србија, Северна Македонија и Албанија, и која предвиђа слободу кретања капитала, роба, услуга и људи између ове три земље.“
Градоначелник Цветановић је нагласио да ће сарадња бити унапређена на пољу културе, нових радних места, спорта, да постоји уважавање, поштовање и љубав и захвалио се челницима и мештанима Криве Паланке на срдачном дочеку.
Градоначелник општине Крива Паланка Сашко Митовски је на свечаној седници града нагласио одличну сарадњу са градом Лесковцем и градоначелником Цветановићем путем прекограничне сарадње Повезивање бисера:
„Ова успешна и плодноносна сарадња била је иницијатива да се наша два града побратиме, и на наше велико задовољство, смо потписали споразум, као и на моје огромно и лично задовољство. Преко заједничког пројекта Повезивање бисера, ојачали смо пријатељске односе и отворили нове перспективе, нове хоризонте и нове могућности. Пројектни тим је имао одличну сарадњу. Већ смо спремили нови пројекат и аплицирали за прекограничну сарадњу, где је прва фаза била одлично оцењена. На задовољство два братска народа, ово братимљење је дошло спонтано и природно, а данас смо само формлано закључили одличну сарадњу две сродне општине која ће да траје и да се надограђује у наредном периоду.
Драго нам је што Крива Паланка данас добија нови братски град, хвала драгом пријатељу и колеги, градоначелнику Цветановићу, што нам је указао част да присуствује обележавању Дана града и братимљењу.“
Пре свечане седнице челници Криве Паланке су за градоначелника Цветановића и његове сараднике приредили свечани пријем где су размењена искуства, разговарало се о будућим пројектима и плановима.