ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ОБЕЗБЕДИЛА ЈОШ 10 МИЛИОНА ЕВРА ЗА ОРИО ПРОГРАМ

Екипа Црвен и благ (С.Р.Ц. Дубочица) направила најукуснији ајвар
03.10.2022.
ТРИ МИЛИОНА И 700 ХИЉАДА ДИНАРА ЗА ЈАВНЕ РАДОВЕ
04.10.2022.
У Лесковцу бораве представници Министарства за спољну трговину и развојну сарадњу Краљевине Холандије Басел Јунан и Корадо Минарди. Краљевина Холандија ће финансирати део средстава за реализацију ОРИО програма којим ће на територији Лесковца бити изграђена канализациона мрежа у дужини од 78 километара за око 20 хиљада корисника у 16 насељених места.
ОРИО је део пројекта Управљања отпадним водама града Лесковца са три компоненте, од којих су у Лесковцу реализоване две, и то изградња Постројења за пречишћавање отпадних вода, са Линијом воде вредном 10,4 милиона евра и Линијом муља вредном 497,5 милиона динара, као и градског колектора у дужини од 5150 метара вредности 464 милиона динара.
Реализацију треће компоненте, односно ОРИО програма, ће са 8 милиона евра, тачно 7,8 милиона евра, финансирати Краљевина Холандија и са 10 милиона евра Влада Републике Србије што је јуче потврђено у Палати Србије када су Министарство за заштиту животне средине Владе Републике Србије из кредитне линије Банке за развој Савета Европе. Тим поводом је јуче у Палати Србије потписан Анекс Споразума између Министарства заштите животне средине РС и Министарства за спољну трговину и развојну сарадњу Краљевине Холандије, а данас је на седници Градског већа одобрено закључење Анекса Уговора између града Лесковца и Министарства заштите животне средине којим се обавезе из споразума преносе на град као корисника донације. Тачку је образложила Ана Стоиљковић директор Јединице за имплементацију пројекта „Изградња ЦППОВ-а града Лесковца и проширење канализационе мреже“. Дискутујући о тачки, градоначелник Лесковца др сци мед. Горан Цветановић је нагласио да је пројекат Управљања отпадним водама један од најважнијих у граду, осврнуо се на труд града да реши имовинске односе ради реализације, подсетио да је локација Постројења некада била запуштена ливада, и да је претходно руководство одговорно за неуспех реализације изградње старог колектора.
Након Градског већа градоначелник Цветановић је у свом кабинету угостио представнике Владе Краљевине Холандије са којима је одржана конференција на којој им се градоначелник захвалио:
„Захваљујући вама и вашој помоћи бити уписан као један од еколошки просвећених градова, посвећених бризи о екологији и унапређењу заштите животне средине. Екологија је тема којом се бави сваки одговоран град, општина, сваки одговоран појединац.
Кажемо да кућу градимо постепено, корак по корак, циглу по циглу. Тако је и са овом облашћу. Да бисмо је унапредили и подигли на задовољавајући ниво сваки појединац мора дати свој допринос, а локална самоуправа мора да ради на великим пројектима попут оваквих."
Поред представљања елемената пројекта Управљања отпадним водама градоначелник је подсетио да се у Постројењу производи електрична енергија за потребе фабрике у трајању од 12 часова. 
Морам да поменем председника Александра Вучића којем захваљујем на великој и константној подршци коју нам пружа. Краљевини Холандије, Влади Републике Србије, Министарству за заштиту животне средине, нарочито министарки Ирени Вујовић која је две године напорно радила на потписивању Анекса. Сви су помогли на реализацији овог значајног пројекта за наш град и читаву земљу и захваљујем на средствима која омогућавају изградњу зелене инфраструктуре у Лесковцу.“
Градоначелник је поменуо да ће за десетак дана бити објављена информација о додели признања Еко општина Лесковцу од стране амбасаде једне европске земље и нагласио чињеницу да се у граду редовно уклањају депоније, те да је у претходним годинама уклоњено преко 6000 тона отпада са преко 600 локација.
У име делегације Холандије обратио се Басел Јунан:
„Узбуђени смо што смо данас овде, због сарадње и партнерства. Имали смо састанке са одличним тимом града Лесковца и сигурни смо да ће пројекат бити успешан и користан за све становнике Лесковца."
Маја Милошевић Милојић, помоћник директора ЈКП Водовод је одговарајући на питања новинара казала да ће изградња канализационе мреже кренути тек када се Постројење комплетно пусти у рад и да је потписаним Анексом за рок одређен новембар 2025. године, да је потребно обезбедити грађевинске дозволе и решити имовинско правне односе, након чега се ради на припреми тендерске документације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

gdpr-image
👋 Добродошли на Прагматикос! Све новости, вести и занимљивости можете пратити управо овде, на једном месту! Телефон: 064 / 4 377 377 - Мејл: pragmatikosinfo@gmail.com
Упознај Прагматикос