ЗАВРШЕН 15. ЛЕСКОВАЧКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКЕ РЕЖИЈЕ

ОДРЖАНИ 16. ДАНИ ПАПРИКЕ У ДОЊОЈ ЛОКОШНИЦИ
20.09.2022.
ЛЕСКОВЧАНИ ЋЕ И ОВЕ ГОДИНЕ ПОДРЖАТИ ДАН БЕЗ АУТОМОБИЛА
21.09.2022.
ОДРЖАНИ 16. ДАНИ ПАПРИКЕ У ДОЊОЈ ЛОКОШНИЦИ
20.09.2022.
ЛЕСКОВЧАНИ ЋЕ И ОВЕ ГОДИНЕ ПОДРЖАТИ ДАН БЕЗ АУТОМОБИЛА
21.09.2022.
Синоћ 20. септембра 2022. године, након пројекције филма „Хероји радничке класе“, у режији Милоша Пушића, свечано је затворен 15. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије.
Овогодишњи фестивал је затворио познати глумац Радован Вујовић.
Приликом церемоније свечаног затварања, проглашени су и добитници награда овогодишњег фестивала LIFFE.
Жири у саставу Срђан Драгојевић, Далибор Матанић и Јана Стојановска главну награду фестивала, “Живојин Жика Павловић”, за најбољу режију на 15. Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије доделио је Радивоју Андрићу за филм “Лето кад сам научила да летим”. У име градоначелника Лесковца, др сци. мед. Горана Цветановића, награду је продуценту филма Милану Стојановићу уручила заменица градоначелника, др Лидија Димитријевић.
Друга награда припала је Давиду Капцу и Андрији Мардешићу за филм “Стриц”, а трећа награда Соњи Тарокић за остварење “Зборница”.
Гран при „Радомир Бајо Шарановић“ за најбољег младог редитеља у селекцији Студентски филм освојила је Јована Аврамовић, студенткиња Факултета драмских уметности у Београду, за филм "Изгубљени дани". Награду за најбољу режију филма српске мањинске копродукције добио је редитељ Зринко Огреста, за филм „Плави цвијет“. Филму „Мрак“, у режији Душана Милића, припала је награда за најбољу режију српског филма. Награду за најбољу режију у селекцији “Дивљи филм” освојио је Паул Негоеску за остварење “Људи од дела.”
Ибрахиму Коми за улогу у филму “Страхиња Бановић” редитеља Стефана Арсенијевића, припала је награда за најбољу мушку улогу, док је награда за најбољу женску улогу припала Ивани Рошчић, за остварење “Стриц” Давида Капца и Андрије Мардешића.