ОДРЖАНИ 16. ДАНИ ПАПРИКЕ У ДОЊОЈ ЛОКОШНИЦИ

Код дечјег диспанзера аутом упао у корито Ветернице
16.09.2022.
ЗАВРШЕН 15. ЛЕСКОВАЧКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКЕ РЕЖИЈЕ
21.09.2022.
Код дечјег диспанзера аутом упао у корито Ветернице
16.09.2022.
ЗАВРШЕН 15. ЛЕСКОВАЧКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКЕ РЕЖИЈЕ
21.09.2022.
Данас је у Доњој Локошници одржана 16. по реду манифестација Дани паприкe.
Доња Локошница илити Црвено село није случајно престоница паприка – њен географски положај, плодно тло, мудри и вешти пољопривредни произвођачи, њихово умеће и заједништво, овом месту обезбедили су светску славу, јер већ вековима уназад чува древни рецепт узгајања и прераде најсочнијих и најздравијих паприка на свету.
Паприке су извор прихода, извор живота скоро 300 домаћинстава, који читав животни век посвећују узгоју најукусније сорте паприке о којој су писали познати часописи, извештавали сви регионални и многи страни медији, па чак и чувена Национална географија, која је у недељу прву епизоду серијала „Европа одозго“ посветила управо овом селу.
Милан Стојановић, председник МЗ Доња Локошница, се обратио и истакао:
„И поред лошије године, због временских прилика које су утицале на род наше паприке, успели смо да наставимо са традицијом и да зидови наших кућа буду обојени у црвено, по чему смо и познати у целој Србији, а и много шире. За свесрдну помоћ у организацији манифестације хтео бих да се захвалим нашем градоначелнику Цветановићу и Градској управи који препознају значај наших производа, како за наше село, тако и за цео град Лесковац.“
Многобројним присутнима се обратио и градоначелник Лесковца, др сци. мед. Горан Цветановић, и истакао:
„Иако се Лесковац урбанизује, иако се отварају фабрике, а млади завршавају факултете и запошљавају се у свом родном граду, пољопривреда је и даље најважнија грана наше привреде. Годишње се у Јабланичком округу произведе 63.000 тона разних врста паприка, а највећи проценат, скоро 70%, узгајају вредни лесковачки пољопривредници. Улагање у пољопривреду је један од прироитета. Само у атарске путеве, комасацију и електрификацију поља уложили смо преко 250 милиона динара. Из године у годину настојимо да аграрни буџет нашег града буде што већи, као и издвајања за субвенционисање пољопривредних газдинстава, са чијим носиоцима смо у сталном контакту јер нам је важно да чујемо њихове идеје, али и проблеме. За субвенције је у периоду од 2013. до прошле године, издвојено око 276 милиона динара и ту суму је добило 7.760 корисника подстицајних средстава. Само децембра прошле године је 1060 пољопривредних произвођача добило подстицајна средства у вредности од 46 милиона динара, коју смо ове године повећали на 50 милиона динара. Милион динара смо уложили пре десет дана на четврти бренд у Лесковцу - поред роштиља, спрже и ајвара, и лесковачку љутеницу.
Данас славимо веште руке домаћица и предан рад њихових домаћина. У ова изазовна времена славимо традицију гајења аутохтоне паприке на којој почива егзистенција нашег краја, да у аманет овој деци која су данас са нама поставимо добре темеље за живот, рад, школовање и напредовање у њиховом родном крају“.
У богатом културном програму учествовале су ученице музичке школе „Станислав Бинички“, које су извеле две етно-нумере, затим КУД „Абрашевић“, а велике аплаузе побрао је и песник Власта Ценић, који је изрецитовао своје песме на дијалекту „Доња Локошница“ и „Ајвар“. Манифестација је окупила велики број мештана, деце из локошничке основне школе, којој су поводом Дана паприке у име града Лесковца уручене награде – лопте и лаптоп. Најбржа у такмичењу у брзом низању паприке била је Локошничанка Јована Костић, а проглашени су и најбољи произвођачи чувене локошничке низаче. Свима њима је градоначелник Лесковца, др сци. мед. Горан Цветановић, уручио награде.
Овогодишњи Дани паприке поклопили су се са даном затварања 15. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије, па су и гости фестивала, чувени филмски ствараоци Срђан Драгојевић, Данило Шербеџија, Далибор Матанић, Хрвоје Хрибар и Горан Гоцић, и глумица Јана Стојановска, присуствовали манифестацији. Такође, Локошницу су данас посетиле и колеге из Сталне конференције градова и општина.