ПРОГЛАШЕНИ ПОБЕДНИЦИ КАМПА ЛЕСКОВАЦ 2022. РТС КРОСА

Одржана Видовданска трка
29.06.2022.
Немојте се изненадити ако сутра чујете звук за престанак ваздушне опасности
29.06.2022.
Одржана Видовданска трка
29.06.2022.
Немојте се изненадити ако сутра чујете звук за престанак ваздушне опасности
29.06.2022.
Данас су у сали Скупштине проглашени победници Кампа Лесковац 2022. РТС Кроса у присуству министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића, градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића и идејног творца РТС Кроса Стевана Ковачевића.
За волонтера године за 2022. годину проглашена је Јелена Јовановић, професор књижевности и докторанд Филолошког факутета у Београду, док је за најбољег организатора кроса РТС-а у дијаспори проглашен округ Вићенца.
Министар Ружић је тада казао:
„Мени је драго да данас будем овде јер је ово круна РТС-а једне традиционалне манифестације која у великој мери промовише здрав дух и афирмише нова сазнања и о традицији и култури, о српском језику и свему ономе што је идентитет свакога и од нас и ко живи у Републици Србији, а нарочито вас који живите у дијаспори. У априлу, мају и јуну је преко 6000 тркача учествовало на овом кросу из српских допунских школа, у 15 европских земаља, у јужној Африци и Канади.
Желим да се захвалим једном од најбољих домаћина у Србији, а то јесте господин Горан Цветановић, увек је на располагању кад треба да се направи нека врста сарадње или неки важан пројекат у коме учествују деца и који се тиче образовања и афирмације традиционалних вредности и зато заиста дугујемо као министарство ту захвалност. Ту захвалност нисмо желели да показујемо само Светосавском наградом, већ смо сматрали да они који препознају рад градоначелника то јесу и директори школа и наставници и сви просветни радници у Лесковцу који су исказали ту иницијативу и идеју.
Драга децо, надам се да сте склопили велика пријатељства, да сте се дружили, да сте имали ту част да разговарате са његовом светости партријархом Порфиријем, да ће вам то остати урезано у памћење и да ћете и у вашим будућим каријерама водити рачуна одакле потичете, за које се вредности борите, будите добри људи, пријатељи, другари, слушајте родитеље и поштујте све, али не дајте на своје.“
Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић је истакао:
„Наш град је као домаћин Кампа Лесковац 2022. дао све од себе да оправда дато поверење, а ја сам као поносни носилац највећег признања Златника РТС Кроса имао још већу обавезу да се максимално посветим организацији и постарам да наши гости, као и сви до сада, из нашег града понесу дивне успомене. Сигуран сам да ће заувек памтити мудре и племените речи којима нам се у Патријаршији обратила његова светост патријарх српски Порфирије првог дана кампа.
Драго ми је да су деца из дијаспоре велики српски празник Видовдан провела у држави одакле потичу и то баш у нашем граду на традиционалном пријему успешних спортиста. Град Лесковац има чиме да се поноси, и данашњи дан је у знаку младости, деце тако да ову прилику користим да се поштованом министру господину Ружићу и његовим сарадницима захвалим на издвојеном времену и поштовању које нам је овом посетом указао. Као поносни носилац Светосавске награде коју ми је лично министар Ружић уручио прошле године за допринос развоју образовања, често истичем да је оснаживање младих наш приоритетни задатак, зато што су млади, образовани, самоуверени и вредни људи стуб напретка нашег града и друштва у целини. Зато стално унапређујемо услове за њихово образовање и васпитање, организујемо бесплатне екскурзије за Вуковце, подстичемо волонтеризам и активизам, омогућавамо стручну праксу, сваке године пратимо њихов рад и успех кроз награде и стипендије. Преко 4500 таленоване деце из Лесковца прошло је кроз фонд за младе који је основан на моју иницијативу. Наградили смо их до сада са преко милион евра, тј. 121,8 милиона динара и то је најбоље и најпаметније распоређен новац у градском буџету. Прошле године, увели смо праксу уручења бицикала ученицима генерације основних школа на журци за матуранте која ће се ове године одржати у петак, 1. јула на градском тргу са почетком од 19 часова.
Синоћ сам имао ту част да присуствујем церемонији доделе видовданских одликовања и свечаном пријему поводом Видовдана и ступања на дужност председника Републике Србије Александра Вучића у другом мандату, где сам заједно са министром Ружићем био присутан када је наш чувни сликар, Бата из Вучја, одликован златном медаљом за заслуге. Још једном му честитам на томе – људи попут њега су наше благо и прави узор и вама и будућим генерацијама.“
Стеван Ковачевић, идејни творац ове манифестације је рекао да је Крос РТС-а рођен 21. априла 1991. године у великој Југославији која је имала 22 милиона становника, да нико није ни слутио да ће ова приредба прерасти у приредбу која траје 365 дана у години. Додао је да овај Крос 2022. године дело министра Ружића и градоначелника Цветановића.“