У Лесковцу данас одражана трећа седница председништва сталне конференције градова и општина

Сутра почиње Лесковачко лето и трајаће до 2. јула
16.06.2022.
Народна библиотека „Радоје Домановић“ поклања 50% попуста на годишњу чланарину
16.06.2022.
Сутра почиње Лесковачко лето и трајаће до 2. јула
16.06.2022.
Народна библиотека „Радоје Домановић“ поклања 50% попуста на годишњу чланарину
16.06.2022.
У згради Јабланичког управног округа данас је одржана трећа седница Председништва Сталне конференције градова и општина, организације којом председава градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, а којој је присуствовало 18 чланова Председништва, међу њима председник општине Шид и заменик председника СКГО Зоран Семеновић,  градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, градоначелник Смедерева Јован Беч и председник општине Бујановац Нагип Арифи.
На данашњој седници присутни чланови су разматрали 11 тачака које се, између осталог, тичу рада СКГО-а у периоду између две седнице. Након радног дела седнице, представљена је добра праксу града Лесковца, односно рад Фабрике за прераду питке воде у Горини, акумулација Барје и новоизграђено постројење за пречишћавање отпадних вода. Презентацију је одржала Маја Милошевић Милојић помоћница директира ЈКП Водовод.
Пре почетка седнице градоначелник Лесковца и председник Сталне конференције градова и општина др сци. мед. Горан Цветановић и генерални секретар СКГО-а Никола Тарбук дали су изјаве за медије.
Градоначелник Цветановић је нагласио да му је велика част што се налази на челу значајне организације каква је СКГО и што се трећа седница Скупштине одржава у Лесковцу. Захвалио се свим члановима Председништа који су се одазвали позиву, али и свима који су данањој седници присуствовали онлајн.
„Од тачака данашњег дневног реда издвојио бих „Представљање и разматрање првих закључака и препорука анализе стања у области финансирања трошкова енергије од стране локалне самоуправе“, „Информације о почетку нове фазе пројекта „Одрживе и инклузивне услуге на локалном нивоу“, као и Извештај о спроведеном јавном позиву за доделу пакета подршке у оквиру EU Еxchange 6 програма преко којег ће град Лесковац у пуном обиму бити подржан у свим фазама процеса планирања и буџетирања капиталних пројеката. Будући да смо последњих неколико година у самом граду консолидовали буџет, само данас на рачуну града имамо 737 милиона динара, овакав вид подршке ће нам много значити за даљи напредак.
Знам да ће колеге чланови председништва СКГО да узму активно учешће у данашњем заседању јер смо истрајни у нашој заједничкој мисији – А то је развој и ефикасно функционисање свих локалних самоуправа, све у циљу квалитетнијег и бољег живота наших суграђана, бољег функционисања служби и даљег спровођења реформи Министарства државне управе и локалне самоуправе и читаве Владе Републике Србије. Пред нама је још много изазова које је неоходно решити у будућности, али сам сигуран да ћемо добром сарадњом и међусобном подршком успети у томе.
Оно што нас у наредних месец дана очекује јесу 10. састанак Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европске уније-Републике Србије, као и Дан проширења Европске уније, који се одржавају 6. и 7. јула 2022. године у Бриселу. Мени ће као председнику Сталне конференције градова и општина припасти част да као члан српске делегације говорим на тему „Локалне и регионалне власти у процесу придруживања Србије“ – казао је у свом обраћању градоначелник Цветановић.
Након градоначелника обратио се генерални секретар СКГО Никола Тарбук који се захвалио градоначелнику и председнику СКГО-а Цветановићу на позиву и гостопримству и истакао да му је велико задовољство да буде у граду на Ветерници.
„Данас ћемо разговарати о многим важним темама којима се бави наша организација, преставићемо неке нове пројекте које покрећемо са општинама и поделићемо добру праксу из града Лесковац која се тиче управљања отпадним водама како би колеге могле да виде како та решења могу применити код њих. Разговараћемо о новим пројектима који се тичу планирања, капиталног буџетирања, средњорочног планирања. Разговараће се и о пројектима који се тичу подршке родитељима у развоју деце. Очекујемо добру дискусију и размену мишљења.
У оквиру EU Exchange пројекта биће подржано капитално буџетирање у многим општинамаи градовима, и у Лесковцу, а СКГО ће са Лесковцем сарађивати управо у оквиру капиталног буџетирања у граду“ – рекао је данас Никола Тарбук и објаснио да се капитално буџетирање тиче начина на који ће општина планирати инвестирање средстава из буџета и начина како ће капиталне инвестиције бити израђене у годинама које долазе и додао да је Лесковац град који много тога може понудити као праксу, те да им је задовољство да дају подршку, али и да науче о свему што се у Лесковцу добро ради.
Након заседања чланови председништва су у друштву заменице градоначелника др Лидије Димитријевић и његових сарадника и начелника Јабланичког управног округа Милоша Ћирића обишли Народни музеј Лесковацгде их је дочекао директор Небојша Димитријевић. Након обиласка гости су изнели позитивне импресије о Лесковцу и захвалили се на гостоприству.