ЈАВНИ ЧАС СТРИПА У ДВОРИШТУ ОШ „ЈОСИФ КОСТИЋ“

У НЕДЕЉУ У 10 ЧАСОВА ТРАДИЦИОНАЛНА ВОЖЊА БИЦИКАЛА СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ
02.06.2022.
Део Бунушког Чифлука сутра без струје
02.06.2022.
У НЕДЕЉУ У 10 ЧАСОВА ТРАДИЦИОНАЛНА ВОЖЊА БИЦИКАЛА СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ
02.06.2022.
Део Бунушког Чифлука сутра без струје
02.06.2022.
У свету уметности, лесковачка школа стрипа „Никола Митровић-Кокан“ заузима посебно место, захваљујући њој наш град сваког лета постаје епицентар девете уметности. Као увод у манифестацију под називом „Балканска смотра стрип аутора“ сваке године ученици основних школа учествују у активности која је јединствена у југоисточној Европи – јавни час стрипа.
Након две године паузе због пандемије вируса корона, данас је у дворишту једне од најстаријих школа у Лесковцу која је 2020. године улагањем од 130 милиона динара у потпуности реконструисана, 450 ученика ОШ „Јосиф Костић“ добило прилику да се упозна са светом слободног стваралаштва и изражавања на један посебан начин.
Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је са сарадницима поздравио учеснике јавног часа стрипа:
„Локална самоуправа препознаје значај стрипске уметности, и у том настојању подржава ствараоце и реализаторе оваквих догађаја. Наставићемо да помажемо школу стрипа, промовисање младих и развој девете уметности, јер овакви културни садржаји, а првенствено људи који их стварају, јесу понос нашег града и наша најбоља промоција.
Ученицима Основне школе „Јосиф Костић“ и осталих школа у нашем граду желим што бољи успех на крају школске године, господину Стојановићу захваљујем на одличној организацији, посвећености и раду који је препознат у Европи и шире. Уједно школи „Никола Митровић – Кокан“ честитам 25. годишњицу „Балканске смотре стрип аутора“ коју жељно ишчекујемо крајем месеца, тачније од 24. до 26. јуна.“
Марко Стојановић, професор енглеског језика и предавач школе стрипа кoja масовни час цртања организује шести пут по реду је истакао:
„Ове године смо јавни час због величине поделили у два дела, 25. маја основне школе „Коста Стаменковић“, „Светозар Марковић“, „Вожд Карађорђе“, „Васа Пелагић“, „Вук Караџић“ су организовале овај час за ученике који праве своје кораке ка свету стрипа, други део је организован данас јер није било могуће окупити преко 1450 учесника на једном месту. Интересовање је велико, Лесковац је светски град стрипа. Ове године се навршава 25 година од прве Балканске школе стрипа и имаћемо рекордан број учесника из преко 80 земаља.“