НАЛАС: КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМУ ПОБОЉШАЊА УСЛУГА ВОДОСНАБДЕВАЊА И ПРЕЧИШЋАВАЊА ОТПАДНИХ ВОДА

РТС крос у Лесковцу
13.05.2022.
ЗАВРШАВАЈУ СЕ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ МОСТА У ТУРЕКОВЦУ
14.05.2022.
РТС крос у Лесковцу
13.05.2022.
ЗАВРШАВАЈУ СЕ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ МОСТА У ТУРЕКОВЦУ
14.05.2022.
Јуче је на седамнаестој Генералној скупштини Мреже асоцијација локалних самоуправа Југоисточне Европе (НАЛАС) градоначелник Лесковца и председник Сталне конференције градова и општина др сци. мед. Горан Цветановић именован за председника ове организације, на којој је поред усвајање записника са седнице Генералне скупштине НАЛАС-а за 2021. годину и именовања новог председништва, на дневном реду седнице којом је градоначелник Цветановић председавао, било и усвајање плана рада и буџета за 2022. годину, као и представљање документа који се бави регионалном политиком управљања отпадним водама у региону.
Други дан овогодишње конференције НАЛАС-а посвећен је заштити животне средине и услугама јавно комуналних предузећа. Конференција на тему „Улога локалних самоуправа у обезбеђивању квалитетне воде и санитарних услуга“. Овај скуп отворио је градоначелник Лесковца и новоименовани председник др сци. мед. Горан Цветановић:
„НАЛАС има једну од кључних улога у имплементацији програма Регионалне мреже за развој капацитета за водоснабдевање и санитарне услуге, под вођством ГИЗ-а и финансијским доприносом Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој и Швајцарског државног секретаријата за економске послове.
Овај пројекат окупља удружења локалне самоуправе и удружења јавно комуналних предузећа, 16 партнерских удружења у региону Западног Балкана, која су заједнички координирала иницијативе за развој капацитета и успешно развила и спровела обуке за општине и водоводна предузећа.
Током имплементације Регионалне мреже за развој капацитета за водоснабдевање и санитарне услуге, од 2017. године, остварен је значајан напредак у јачању партнерских удружења за пружање услуга развоја капацитета својим члановима. Као резултат тога, хиљаде представника општина и јавно комуналних предузећа било је део мера развоја капацитета Регионалне мреже, унапређујући њихове индивидуалне кадровске и организационе капацитете.
Након градоначелника присутнима се видео позивом обратила и представница ГИЗ-а Зорица Билић из Отвореног фонда за југоисточну Европу која је говор посветила теми Како да општине искористе понуду капацитета Регионалне мреже за развој капацитета за услуге водоснабдевања и канализације.
Кључне презентације одржали су следећи учесници, Миодраг Глушчевић, који је своје обраћање посветио кључним изазовима региона, Маја Меденица, представница ЈКП „Водовод Београд“ са фокусом на дигитализацију и праксу управљања имовином, Рефик Бојаџић, генерални секретар Заједнице општина и градова Црне Горе говорио је о сарадњи локалних самоуправа и јавно комуналних предузећа, те значају јачања капацитета.
Никола Тарбук, генерални секретар СКГО-а пажњу је обраћање посветио подршци локалних самоуправа у процесу унапређења сарадње између локалних самоуправа по питању водоснабдевања.
Једну од запаженијих презентација имала је Маја Милошевић Милојић, помоћник директора ЈКП „Водовод“ Лесковац, задужена за изградњу и рад постројења за пречишћавање отпадних вода, говорила је о покретању и имплементацији овог важног пројекта који град Лесковац сврстава у ред локалних самоуправа које су доста пажње посветиле решавању проблема отпадних вода.
Градоначелник Лесковца и председник НАЛАС-а др сци. мед. Горан Цветановић је након представљања документа о регионалној политици управљања водама, затворио скуп, захвалио партнерима ГИЗ-овом Отвореном регионалном фонду за модернизацију комуналних услуга, немачком министарству за економску сарадњу и развој и швајцарском државном секретаријату за економске послове на подршци коју дају мрежама асоцијација у одговору на изазове у пружању висококвалитетних услуга водоснабдевања, али и свим презентерима и говорницима што су поделили своја искуства и најбоље праксе за унапређење комуналних услуга у сектору вода и отпадних вода.