ГРАДОНАЧЕЛНИК ЦВЕТАНОВИЋ ИМЕНОВАН ЗА ПРЕДСЕДНИКА НАЛАС-А

ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМ „Временом плови, моду улови“
12.05.2022.
РТС крос у Лесковцу
13.05.2022.
ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМ „Временом плови, моду улови“
12.05.2022.
РТС крос у Лесковцу
13.05.2022.
Данас је у Београду у хотелу Краун Плаза одржана седамнаеста Генерална скупштина НАЛАС-а (Мрежа асоцијација локалних самоуправа Југоисточне Европе) на којој је градоначелник Лесковца и председник Сталне конференције градова и општина др сци. мед. Горан Цветановић преузео улогу председника ове европске организације.
Пре инаугурације градоначелника Цветановића седницом је председавао други потпредседник НАЛАС-а Мехмет Ергун Туран који је представио присутне чланове председништва - градоначелника Фатиха у Истанбулу, који представља Савез општина Мамрмара, Душана Раичевића, градоначелника Бара, представника Заједнице општина Црне Горе, извршног директора НАЛАС-а Келменда Зајазија, као и генералног секретара СКГО, господин Николу Тарбука.
Присутнима су се затим обратили потпредседница Конгреса Александра Малетић, државна секретарка Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, Маја Мачужић Пузић, као и известилац Комитета региона Европске уније за пакет проширења 2021 Ана Мађар на тему децентрализације региона и статуса реформи локалних администрација.
Новоименовани генерални секретар Савета европских општина и региона Фабрицио Роси је одржао видео обраћање, након чега је одржан округли сто “Кључни изазови и приоритети удружења локалне самоуправе - стање реформе локалне јавне управе”.
У оквиру статутарног дела генералне скупштине градоначелник Лесковца и председник Сталне конференције градова и општина др сци. мед. Горан Цветановић је именован за новог председника НАЛАС-а чији мандате ће трајати наредних годину дана. За потпредседнике НАЛАС-а именовани су градоначелник Фатиха у Истанбулу, Душан Раичевић, начелник Општине Бар, Марко Филиповић, градоначелник Ријеке.
Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић се обратио присутнима следећим речима:
„Велика је част и привилегија председавати НАЛАС-ом, организацијом која има изузетно значајну улогу у јачању децентрализације локалних самоуправа и њихових удружења у циљу побољшања живота грађана.
Током ове године НАЛАС ће развити своју нову стратегију за наредних пет година. Ја ћу водити процес партиципације, који ће осигурати да нова стратегија одражава новонастале и развојне потребе и приоритете свих чланица НАЛАС-а. Како је тренутна НАЛАС-ова стратегија и даље веома релевантна, ја бих задржао фокус на одрживом локалном развоју и отпорности локалних самоуправа.
За мене, као градоначелника града Лесковца, НАЛАС представља платформу за размену знања и искустава са колегама из локалних самоуправа за учење нових концепата и идеја и проналажење решења за уобичајене, свакодневне проблеме тако да ће предстојећих годину дана бити изузетно плодоносан и користан период.“
Након обраћања, градоначелник Цветановић је преузео улогу председавајућег, захвалио бившим председницима НАЛАС-а и уручио им специјална признања. Уследило је усвајање плана рада и буџета за 2022. годину, након чега је новоименовани председник захвалио НАЛАС-у на одличној организацији и позвао присутне да сутра узму активно учешће у конференцији на тему „ Улога општина у обезбеђивању квалитетне воде и санитарних услуга“ на којој ће помоћник директора ЈКП “Водовод” Маја Милошевић Милојић одржати презентацију о постројењу за пречишћавање отпадних вода у Богојевцу, док ће градоначелник Лесковца и новоименовани председник НАЛАС-а др сци. мед. Горан Цветановић дати уводну и завршну реч.