ПОДЕЉЕНИ УГОВОРИ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКТА ИЗ ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

Џез концерт у Лесковачком културном центру
11.04.2022.
Сутра без струје Охридско насеље, село Коњино, Ждеглово…
11.04.2022.
Џез концерт у Лесковачком културном центру
11.04.2022.
Сутра без струје Охридско насеље, село Коњино, Ждеглово…
11.04.2022.

Данас је у Свечаној сали града Лесковца градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић поделио 42 пројеката за финансирање и суфинансирање пројеката из области културе за које је из буџета града издвојено 12 милиона динара.

Градоначелник Цветановић је тада казао следеће:

„Из године у годину квалитет и разноликост културних догађаја подижемо на виши ниво. У 2022. години укупно за област културе планирано је издвајање од 458 милиона динара, што је 9,3% од укупног буџета усмереног ка свим сферама живота, и сигуран сам да смо према тим издвајањима, као и за многе друге области, у самом врху у нашој земљи. Трудимо се да задовољимо различите културне апетите, да подржимо све квалитетне програме, како бисмо свакодневицу наших суграђана, лепим концертима, изложбама, филмовима, операма, позоришним представама учинили занимљивијом и лепшом.

Tај циљ има и овај конкурс, на који је било пријављено 65 пројеката са укупним потраживањем од 37,6 милиона динара. Та сума премашује 12 милиона динара који су за ову сврху планирани у буџету Града, а подсетићу вас да је сума за ове намене 2015. године износила само 3 милиона динара.

Комисија је одобрила 42 пројекта, који ће, сигуран сам, допринети унапређењу разноликости културних израза и својим квалитетом допринети развоју културе у нашем граду. Морам да назначим да се водило рачуна о уметничким капацитетима, утицају на промоцију града, на допринос развоју културног стваралаштва, остварењу јавног интереса, одрживости пројеката, усклађености са програмским приоритретима конкурса и са потребама циљних група.“

„Хвала свима који су послали пријаве и који промовишу наш град, јер захваљујући њима и институцијама културе, Лесковац је град културе, Лесковац је град са душом, што је и званично потврђено другим местом, односно местом вице шампиона, на конкурсу за Престоницу културе прошле године, што, сложићете се, у конкуренцији већих градова који су остали иза нас, уопште не може да се води као неуспех, већ потпуно супротно, један велики успех. Радимо и наставићемо да радимо упорно, напорно, храбро, заједно са свима вама, како би наредна титула била у нашим рукама, у рукама представника наших институција културе, у рукама грађана Лесковца,“ – додао је градоначелник, честитао свима, и казао да ће прва рата, односно 60 % одобрених средстава, на њихове рачуне било уплаћена у току текуће недеље.

Након градоначелника, обратио се и Мирољуб Цветковић, испред Вокалне групе Либеро:

„Подршка коју нам пружа град Лесковаци градоначелник др Горан Цветановић и само пројектно финансирање, омогућују нам да културни живот града буде на веома високом ниову. Драго ми је што живим у граду у коме је културна и уметничка сцена веома богата и препознатљима не само у Србији, већ и шире. Као уметнички руководилац Вокалне групе Либеро, најављујем да ће наш састав, у својој дванаестој концертној сезони, оправдати указано поверење и одржати низ концерата, како у граду и Србији, тако и у региону.“