ОДРЖАНА 33. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЦЕНТРА ЗА РАЗВОЈ ЈАБЛАНИЧКОГ И ПЧИЊСКОГ ОКРУГА

Забрањено спаљивање усева, казне 10.000 динара за починиоце
27.03.2022.
ФИНАЛНИ ТУРНИР КУПА СРБИЈЕ 31.3. И 1.4. У ЛЕСКОВЦУ
28.03.2022.
Забрањено спаљивање усева, казне 10.000 динара за починиоце
27.03.2022.
ФИНАЛНИ ТУРНИР КУПА СРБИЈЕ 31.3. И 1.4. У ЛЕСКОВЦУ
28.03.2022.

Данас је у сали Скупштине града Лесковца одржана 33. седница Скупштине Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа са осам тачака дневног реда.

На данашњој седници усвојен је записник са претходне, представљен је извештај о раду за претходну годину и план рада за текућу. Седницом је председавао председник Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић.

Пре седнице одржана је конференција за медије на којој су говорили градоначелник Цветановић и директорка Центра Драгана Белензада.

Градоначелник је говорио о пројектима које је Центар у претходном периоду реализовао и казао да се већ 15 година успешно ради на припреми и реализацији регионалних пројеката како би се градови и општине Јабланичког и Пчињског округа повезали и лакше решили заједничке проблеме:

„С тим у вези Центар је у прошлој години реализовао пројекат “Паметна специјализација, полуга регионалног развоја”. Циљ овог пројекта била је промоција европског механизма регионалног развоја и подршка актерима на локалу, посебно локалним самоуправама, за примену концепта паметне специјализације кроз повећање информисаности и успостављање међународне сарадње.

Други значајан пројекат, који бих нагласио, је пројекат "Линк ап - Србија II" који има за циљ јачање и подстицај предузетништва у сарадњи са српском дијаспором у Аустрији, Швајцарској и Немачкој, олакшавајући приступ знању, пословним мрежама и финансирању. У оквиру овог пројекта десет локалних самоуправа, међу њима и Лесковац, израдило је водиче за инвеститоре из дијаспоре где су представљени потенцијали наших општина потенцијалним инвеститорима из дијаспоре.

Пројекат који је град Лесковац уcпешно реализовао уз помоћ Центра за развој је пројекат прекограничне сарадње Бугарска – Србија “Магија синергије” Захваљујући овом пројекту поново имамо возић “Роштиљко” којим се туристима представљају туристичке атракције града, добили смо још једну туристичку манифестацију “Дани лесковачке мућкалице” и створено је партнерство и пријатељство са градом Елин Пелин у Бугарској.“

Председник Скупштине Центра је говорио и о пројекту „Повезивање бисера“ који град реализује са општином Крива Паланка из Северне Македоније.

„Овим пројектом ће се унапредити туристички потенцијали кањона Вучјанке. Пројекат ће се реализовати током ове године тако да нас очекују активности које ће створити туристички производ атрактиван за грађане града Лесковца али и за стране и домаће туристе“ – нагласио је Цветановић.

Драгана Белензада, директорка Центра, је данас рекла да је ова агенција у 2021. години наставила са реализацијом регионалних приоритета, припремом и реализацијом пројеката:

„У новонасталим околностима проузрокованим Ковид пандемијом Центар је у значајној мери дигитализовао своје пословање. Применом онлајн платформи успешно су организоване консултације са партнерима из земље и иностранства, организовани догађаји у виду радионица и вебинара.“

Директорка Белензада је такође говорила о пројектима „Повезивање бисера“, „Линк ап“ и „Паметна специјализација полуга регионалног развоја“ и поменула нови програм „Пакет услуга за младе и жене“ у којем је учествовало 14 корисника којима је пружена помоћ у виду стандардизованих саветодавних услуга, обука и мониторинг услуга.

Било је речи и о пројектима у фокусу за 2022. годину, директорка Центра је поменула два и казала:

„Пројекат „Зелени талас – озелењавање малих предузећа“ поднет је у оквиру ЕУПРО ПЛУС и дизајниран је да одговори на негативне утицаје Ковид-19 и да се унапреди конкурентност и отпорност малих и средњих предузећа. У првом кораку се очекује да 40 МПС добије знања и вештине за озелењавање пословања, а у наредном кораку ће 20 добити соларне панеле за производњу енергије.

Други пројекат под називом „Нова дигитална решења за југ“ је оријентисан на микро, мала и средња предузећа и на промовисање женског предузетништва. Предлог овог пројекта је ушао у 15 најбољих и у наредну фазу оцењивања.“

Након представљања пројеката она се захвалила градоначелнику и председнику Скупштине ЦРЈП др Цветановићу и свим оснивачима рекавши да добар рад не би био могућ без њихове подршке и међусобне сарадње."

Данас је речено да ће бити настављена сарадња са РАС-ом на реализацији стандардизованог сета услуга за ММСПП и Фондом за развој Републике Србије.