Обележен светски дан вода

Сутра без струје два села у околини Бојника и једна улица у Власотинцу
21.03.2022.
Изградња трга у Лесковцу је најлепши пројекат за све нас који су учествовали у изради и реализацији
22.03.2022.
Сутра без струје два села у околини Бојника и једна улица у Власотинцу
21.03.2022.
Изградња трга у Лесковцу је најлепши пројекат за све нас који су учествовали у изради и реализацији
22.03.2022.

Светски дан вода се сваке године обележава како би се указало на значај очувања воде као најважнијег ресурса који човечанство поседује. Овај значајан дан прославља воду као основни ресурс живота и подиже свест о томе да 2,2 милијарде људи у свету и даље нема доступну здравствено безбедну воду за пиће.

Вода има непроцењив значај у еволуцији живог света. Она практично представља услов опстанка живота на Земљи. Зато је битно да преузмемо одговорност као локална заједница али и као појединци, који својим деловањем доприносимо нашој животној средини.

И ове године град Лесковац се придружио обележавању овог битног датума кроз више активности које реализују ЈКП Водовод и Научни клуб Центра за стручно усавршавање у образовању. Иако је тема ове године „Подземне воде“ фокус је вода у сваком свом облику и аспекту постојања и њено очување на нашој планети. Ученици лесковачких основних школа који су се недавно пласирали на окружно такмичење из хемије су имали прилику да се упознају са радом два постројења којима руководи ЈКП „Водовод“ – акумулација Барје које представља једино извориште које се користи за водоснабдевање око 90.000 становника на територији града Лесковца. Његова изградња обезбедила је здраву, хигијенски исправну воду многим будућим генерацијама, а иначе је средином прошле године исплаћена последња рата кредита у висини од четири милиона који је подигнут 2006. године како би се овај пројекат завршио. Након Барја посетиоци су посетили и постројење за прераду воде у Горини, одакле се након анализе и прераде исправна вода испоручује крајњим корисницима преко резервоара у Рудару.

Станиша Ристић, директор ЈКП „Водовод“ је истакао да је ово предузеће отворено за сарадњу са свима, посебно са најмлађим генерацијама: „Они могу да посете фабрику и постројење и виде одакле наши суграђани пију воду и да то преносе старијима, бакама, декама и да дају свој допринос очувању животне средине и воде.“

Анђела Костић Минић, директорка Центра за стручно усавршавање је казала да је потребно сваког дана имати у свести значај воде, како можемо да штедимо и тај ресурс држимо и за будуће генерације и додала: „Овај научни излет би деци требало да покаже да њихови успеси нису вредновани само у њиховим школама већ да и шира заједница и град увек тежи да похвали све добре резултате. Можда ово буде мотивација да убудуће раде још више и да развијају своје таленте.“

Драгољуб Ђорђевић, члан Градског већа задужен за област заштите животне средине се овом приликом обратио следећим речима:

"Град Лесковац сврстава себе у ред оних организација и институција које званично обележавају Светски дан вода, и што је још важније, сврстава себе у ред оних који се водом не баве само једном или неколико пута годишње, већ свих 365 дана у години. Само примера ради, наводим неколико кључних показатеља у прилог томе: Кредит за потребе финансирања Инвестиционог програма, који се односи на завршетак изградње водосистема „Барје“ у износу од 4 милиона евра и који је узет 2006. године са роком отплате до 01.06.2021. године је у потпуности измирен исплатом последње рате, у износу од 3,8 милиона динара. Подсетимо се, акумулација „Барје“ на реци Ветерници, пројектована са приоритетном функцијом водоснабдевања становништва водом, напуњена је 1994. године и представља једино извориште које се користи за водоснабдевање око 90.000 становника на територији града Лесковца. Њена изградња обезбедила је здраву, хигијенски исправну воду многим будућим генерацијама. Постројење за прераду и пречишћавање воде из акумулације „Барје” налази се у селу Горина. Током лета прошле године предбране су по први пут бивале очишћене од стране јавног предузећа „Србијаводе“, а вредност уложеног новца Србија воде је 17,5 милиона динара, што драстично утиче на побољшање квалитета воде. О важности тог посла требали бисмо се овом приликом подсетити, с обзиром да је вода у језеру по први пут чишћена тек тада од када је језеро напуњено и с обзриом да квалитет воде могао битти, без спровођења чишћења тих предбрана, драстично угрожен имајући у виду муљ који се почео стварати у самој води). 2016. године је Град Лесковац уложио 1,7 милиона динара у куповини лабораторије за хидробиолошка истраживања квалитета воде."