ЈКП Топлана набавила још један гасни котао

Држао девојку против њене воље, а од породице тражио 3.000е како би је пустио
18.03.2022.
Изложба „Помак“ поводом 20 година постојања Модног дизајна
21.03.2022.
Држао девојку против њене воље, а од породице тражио 3.000е како би је пустио
18.03.2022.
Изложба „Помак“ поводом 20 година постојања Модног дизајна
21.03.2022.

Након изградње котларнице Црвена звезда Јавно комуналног предузећа Топлана 2015. године и око 2 милиона евра уложених у прву фазу гасификације овој објекта, ради наставка овог поступка град Лесковац је код Министарства за заштиту животне средине конкурисао за набавку још једног гасног котла и за те намене су одобрена средсзва у износу од 26,6 милиона динара.

Према речима градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића који је данас са сарадницима обишао ову котларницу, процес гасификације је било неопходно спровести како би се са употребе енергента мрког угља прешло на еколошки прихватљив гас и тиме допринело повећању енергетске ефикасности, смањењу загађења животне средине и обезбеђивању чистијег ваздуха у граду.

Градоначелник је данас говорио о улагањима овог предузећа у модернизацију система грејања:

„Подсетићу вас да је Топлана у периоду од 2012. године до данашњег дана у модернизацију система грејања уложило преко два милиона и 800 хиљада евра. Улагања су била усмерена ка поменутим пројектима спроведеним у котларници Црвена звезда, инвестирано је и у котларнице С-17 и у Дубочици, реконструкцији примарног топловода, замену топлотних подстаница и повезивање истих на СКАДА систем“ – рекао је и најавио:

„Са циљем још бољeг пружања услуга свим корисницима овог јавно комуналног предузећа и замене мазута гасом, приступиће се и процесу гасификације котларнице у Дубочици. Крајем прошле године потписан је уговор између Министарства енергетике и рударства, Министарства финансија и града Лесковца за уградњу 2 нова котла у току 2023. године и наставак реконструкције магистралног топловода који ће се спровести у току ове године. Износ кредита за ову инвестицију је око 2 милиона евра.“

Директор ЈКП "Топлана" Милош Илић је казао да ће са уградњом овог котла бити елиминисана употреба фосилних горива у овој котларници. „сам котао има снагу од 11 мегавата, потпуно је аутоматизован тиме су загарантоване минималне количине потребне за ложење. Идемо корак даље ка очувању животне средине, то се односи на котларницу „Дубочица“ где ће током следеће године бити уграђен још један овакав котао, а на другом ће бити замењен горионик на плин чиме ћемо фактички око 85% производње лесковачке Топлане заменити еколошки прихватљивим горивима.“