„ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ЈЕДИНСТВЕНОГ ЕКОЛОШКОГ СИСТЕМА“ МИНИСТАРСТВA ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Сутра без струје неколико улица и села
17.02.2022.
Сутра без струје неколико улица у Лесковцу
22.02.2022.
Сутра без струје неколико улица и села
17.02.2022.
Сутра без струје неколико улица у Лесковцу
22.02.2022.

Данас је у Палати Србије министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић одржала састанак на тему "Имплементација јединственог Еколошког информационог система" којем су присуствовали градоначелници и председници општина са територије Републике Србије. Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, начелник Градске управе Града Лесковца Милош Цветановић и члан Градског већа Стефан Китановић су присуствовали овом састанку на којем је било речи о начинима препознавања и решавања еколошких проблема али и новој апликацији "gReact" уз помоћ које ће надлежно министарство и локалне сампоуправе заједно са грађанима, ефикасније приступати мапирању и решавању изазова, што ће помоћи и у креирању стратегија за решавање еколошких проблема и у пројектовању буџетских средстава за те намене.

Будући да се на територији града Лесковца акције чишћења јавних површина и уклањања дивљих депонија спроводе од 2013. године и да је протеклог викенда организована 600. акција, град на Ветерници је истакнут као пример добре праксе јер од скоро 2000 пријава из читаве Србије, ниједна пријава није пристигла из Лесковца. Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је у свом обраћању представницима Министарства заштите животне средине и градова и општина, истакао да у Лесковцу има још доста посла када је реч о подизању еколошке свести грађана, те исказао потребу за ангажовањем додатних кадрова у служби Комуналне милиције. Градоначелник Цветановић је додао:

„Лесковац је посвећен заштити и унапређењу животне средине. Изграђена је Линија воде са 10,4 милиона евра, а током 2021. године завршена су два капитална пројекта која се тичу пречишћавања отпадних вода: Линија муља у склопу Постројења за пречишћавање отпадних вода са улагањем од 497,5 милиона динара и градски колектор вредан 464 милиона динара.

И у наредном периоду ће се наставити са санацијом и ревитализацијом угрожених подручја града кроз редовне активности и викенд акције уређења јавних површина у организацији Одељења за заштиту животне средине и комуналне милиције, ЈКП Комуналац и компаније ПВВ, захваљујући којима је депоновано преко 6 хиљада тона отпада. Поједине очишћене локације приведене су својој намени, односно, вршена је рекултивација простора садњом и озелењавањем. Посађено је 3600 садница тополе и четинара, а на појединим површинама саградили смо и дечја игралишта.“

Из Министарства за заштиту животне средине су нагласили да је у току и конкурс за пројекте за уклањање дивљих депонија и позвали локалне самоуправе да се на исти пријаве. Такође, представници Министарства предложили су постављање видео надзора на местима где се депоније обнављају уз констатацију да је током претходне године заједничким снагама очишћено преко 500 сметлишта у нашој земљи и да је ове године опредељено још више средстава за решавање дивљих депонија јер је основни приоритет овог министарства чиста и здрава средина у свим деловима Србије.