ГРАДОНАЧЕЛНИК ОБИШАО РАДОВЕ НА ТРГУ

Почетак радова на реконструкцији улице Димитрија Туцовића
11.02.2022.
Лесковац домаћин FINAL FOUR купа Србија у рукомету почетком априла
14.02.2022.
Почетак радова на реконструкцији улице Димитрија Туцовића
11.02.2022.
Лесковац домаћин FINAL FOUR купа Србија у рукомету почетком априла
14.02.2022.

Након конференције поводом почетка радова на реконструкцији улице Димитрија Туцовића, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је у друштву директора ЈП „Урбанизам и изградња“ Новице Николића и архитекте Сузане Гребенаревић обишао радове на изградњи централног градског трга.
Сузана Гребенаревић, главни пројектант трга је говорила о детаљима овог пројекта:
„Окосницу овог трга чини некадашња улица старог Лесковца, улица Краља Петра Првог. Она је са посебним поплочањем истакнута. У годинама које следе ми можемо потенцирати и објекте који су били са леве и десне стране улице, то је једна концепција која је давно усвојена, још 2014. године и око ње се развила читава ова прича - да имамо овај централни део који је јавни, манифестациони и где ће се одржавати све – летњи биоскоп, концерти, шта год Град замисли и све институције, и ове мале, скровитије, мање јавне површине које ће бити уз објекте који окружују трг. Трг је поплочан гранитом, најчвршћи камен, најиздржљивији, посебно обрађен штоковањем, истакнуте су и неке линије које су под нормали на улицу, тако да одсликавају парцеларију која је некада била на овом подручју између два рата. Врло је битно истаћи да смо ми много радили на озелењавању дрвећем, што сасвим сигурно доприноси много већем комфору и много већој угодности од само травнатих површина, надамо се да ће то у годинама које следе да развије своје крошње, ради се о платанима дуж самог тротоара Булевара ослобођења. Имамо и црвенолисни и жутолисни јасен, овде је већ магнолија видљива, зимзелена, гинко дрво које треба да засадимо на делу позорнице и у жардињерама клупа биће и лаванде. Што се тиче зелених површина оне су у систему заливања или је кап по кап систем, тамо где није било могуће поставити систем заливања.“
Фонтана која је пре неколико месеци пуштена у пробни рад ће осим млазница имати и светлост у свим бојама што ће омогућити обележавање светских и националних празника који подразумевају овакав вид обележја. Други значајан објекат је позорница која има техничке просторије за системе за заливање, фонтане, напајања, телекомунакације и водовода и канализације, а постоји и просторија у којој ће моћи да се складиште разни реквизити који ће се користити приликом одржавања бројних лесковачких манифестација. Поред објекта Дома синдиката налази се подест за пилон обележје које ће конкурсом бити изабрано накнадно. Пријаве на конкурс за одабир идејног решења сви уметници, архитекте могу послати како би се пронашло најбоље решење, а детаљи о конкурсу се налазе на сајту ЈП „Урбанизам и изградња“ и на сајту Одељења за јавне набавке.
Уређује се 11.000 метара квадратних, тротоари и простор између Дома синдиката и Робне куће, поплочава се гранитом, а на ободима зелених површина биће постављено шездесетак гранитних клупа са дрвеним седиштима, док ће на бетонском постаменту који се налази на улазу у парк, биће постављен рељефни одливак старог Лесковца, од моста до садашње улице Косте Стаменковића.