60 година „прве хармонике“ у Сокобањи

Нови web сајт Националне службе за запошљавање
09.02.2022.
Почетак радова на реконструкцији улице Димитрија Туцовића
11.02.2022.
Нови web сајт Националне службе за запошљавање
09.02.2022.
Почетак радова на реконструкцији улице Димитрија Туцовића
11.02.2022.

U organizaciji Turističke organizacije Sokobanja,, u utorak, 8. februara, održana je sednica Saveta festivala "PRVA HARMONIKA SRBIJE - SOKOBANJA 2022".

Sastanku su prisustvovali članovi prošlogodišnjeg žirija Festivala, predvođeni predsednikom prof dr Nikolom Rackovim. Pored predstavnika organizatora, članova UO i direktora Turističke organizacije Sokobanja, prisutni su bili i predstavnici organizatora predkvalifikacionih takmičenja, direktor Turističke organizacije grada Leskovca, Nebojša Kocić, kao predstavnik organizatora takmičenja mladih harmonikaša Memorijal "Jakov Mitić", koje se svake godine održava u Leskovcu u junu mesecu i Zlatko Dragutinović, predstavnik Vidovdanskog sabora harmonikaša iz Sibnice - opština Žabari.

Između ostalog, nakon obavljene iscrpne diskusije, dogovoreno je da se predkvalifikaciona takmičenja, održe se u aprilu, maju i junu u sledećim mestima: Leskovcu, Sibnici i Sokobanji (jun), zatim Borovu (Republika Hrvatska , maj), Bijeljini (BIH) druga polovina maja, Beču (Austija) april 2022. godine. Tačni datumi održavanja predkvalifikacija biće objavljeni, 1. marta, 2022. godine, na veb strani Prve harmonike na domenu www.prvaharmonika.rs.

U dogovoru sa organizacionim odborom, direktor Turističke organizacije grada Leskovca, Nebojša Kocić odredio je članove žirija predtakmičenja koje će biti održano u Leskovcu. Stručni žiri će činiti: Miša Mijatović – estradni umetnik i virtuoz na harmonici, Novica Nikolić Patalo – veliko ime harmonike koji je ujedno i član žirija festivala "PRVA HARMONIKA SRBIJE - SOKOBANJA 2022" i Vojkan Nikodijević – muzičar i predsednik Upravnog odbora Turističke organizacije Sokobanja.

Cilj okupljanja i organizovanja panel diskusije bio je dalji razvoj i unapređenje najčuvenijeg festivala harmonike na Balkanu, posebno u godini kada Prva harmonika u Sokobanji obeležava 60 godina dugu tradicju. Donete su izmene i dopune takmičarskih Propozicija, koje će važiti za ovogodišnje takmičenje, a moćiće da se preuzmu sa veb strane Prve harmonike, od ponedeljka 14. februara 2022. godine, kao i prijava za takmičenje.

Pored tačmičarkog programa koji je pretpreo neke izmene u odnosu na dosadašnji, jedna od novina je da će od ovog festivala, pa ubuduće, svaki takmičar, bez obzira na kategoriju kojoj pripada, moći da se takmiči za prestižnu titulu Prva harmonika Srbije - Sokobanja. Unapređen je način ocenjivanja takmičara, a određen je i umetnički direktorFestivala, odnosno date smernice za obeležavanje 60 godina duge tradicije ove manifestacije. Obzirom da je sokobanjska harmonika najstariji festival narodne muzike u Srbiji dogovoreno je i održavanje raznovrsnih revijalnih aktivnosti, koje će biti realizovane u svim većim gradovima u Srbiji. Utvrđen je i okvir programa centralnog obeležavanja u Sokobanji, koji će trajati u dane finalnog takmičenja, 10. 11. i 12. avgusta. Turistička organizacija Sokobanja, u susret 60. Festivalu, priprema Monografiju harmonike.