ЗАВРШЕНА САНАЦИЈА ПАРОХИЈСКОГ ДОМА

Часопис Наше стварање за 2021. годину
02.02.2022.
ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ЗАВОДА ЗА ЗАШТИТУ КУЛТУРНОГ РАЗВИТКА
03.02.2022.
Часопис Наше стварање за 2021. годину
02.02.2022.
ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ЗАВОДА ЗА ЗАШТИТУ КУЛТУРНОГ РАЗВИТКА
03.02.2022.

Инвестирање у верске објекте усмерено је ка очувању вере и духовности, али и ка неговању традиције и националног интегритета нашег народа. Данас је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић у друштву епископа нишког Арсенија одржао конференцију за медије поводом завршетка радова на замени фасаде Парохијског дома. Након изведених радова на замени грађевинске столарије које је финансирала црква, град Лесковац средином je октобра почео са даљим унапређењем енергетске ефикасности улагањем од 2,7 милиона динара. Изведени радови су сачували претходни изглед фасаде Парохијског дома, са свим украсима на фасадним зидовима и око прозора. Фасада је обогаћена и постављањем већег броја постамената код прозора, а додата су и два нова елемента- розетне у облику крста који су преузети са фасаде цркве Свете Тројице.
Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић се захвалио епископу на честим посетама Лесковцу, како за велике верске празнике, литургије, тако и за важне догађаје везане за обнову верских објеката и додао:
„У санацију, адаптацију, реконструкцију и изградњу верских објеката, у периоду од почетка 2013. године уложено је око 53 милиона динара. Поменуо бих и суму од 13 милиона динара колико је уложено у периоду када сам обављао функцију председника Скупштине.
Недавно смо у друштву уваженог епископа нишког, господина Арсенија, обишли храм Светог Симеона Мироточивог у Дубочици поводом завршетка подополагачких радова захваљујући којима је под у тој светињи један од најлепших у објектима верског типа. Тада смо искористили прилику да обиђемо и радове на објекту иза нас, а сада смо овде да озваничимо завршетак истих.
Када је реч о наставку улагања у верске објекте у овој години је за те намене планирана сума од 12 милиона и то за израду и постављање олтара и иконостаса у храму у Дубочици, а у наредним годинама следи партерно уређење храма и изградња конака иза храма.“
Владика нишки Арсеније се овом приликом захвалио граду Лесковцу на челу са градоначелником и свим грађанима Лесковца јер је Парохијски дом доживео велику обнову након изградње. „Санација овога објекта је урађена лепо и квалитетно. У 2020. години ми смо успомоћ Канцеларије за вере Владе Републике Србије средствима Епархије нишке заменили столарију, а крајем прошле је урађена комплетна фасада, тако да ће топлотна енергија бити сачувана јер је зграда у потпуности енергетски ефикасна. Овом приликом граду желим да се захвалим и на помоћи око храма Светог Симеона Мироточивог, тамо је од 1. децембра прошле године почео и богослужбени живот. Приближава се и слава тога храма. Захваљујем се градоначелнику и граду на овако великим средствима које издвајају за верске објекте, као мало који град на територији целе наше Републике Србије.“
Говорећи о храму Светог Симеона Мироточивог у Дубочици, градоначелник је обавестио свештенство да ће ускоро почети радови на изградњи објекта месних заједница Милентије Поповић и Раде Жунић тако да ће просторије које се налазе испред ове цркве бити предати епархији на коришћење.